Nyitókép: tasr

 

Az SNS Andrej Danko pártelnököt, a Hlas-SD pedig Peter Žiga korábbi minisztert jelöli a parlament alelnöki posztjára. Erről a pártok tájékoztattak szerdán.

 

A Smer–Hlas–SNS jövőbeni koalíció kedden írta alá a koalíciós szerződést, ebből kiderült, hogy a Hlas-SD adja a házelnököt, valamint a négyből az egyik parlamenti alelnököt. Ezenkívül az SNS és a Smer is ad egy-egy alelnököt, valamint az alkotmányos hagyományok szerint a legerősebb ellenzéki párt is jelölhet egyet.

 

Pellegriniék ezenfelül jelezték, hogy egyeztettek már Boris Kollár jelenlegi házelnökkel. Mint mondta, egy technikai találkozóról van szó, ahol a pártok megegyeznek a parlamenti bizottságok elosztásáról, azok elnökeiről, valamint az alakuló parlamenti ülés előkészületeiről.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Pellegrini elmondása szerint az alakuló ülés tervezett időpontja október 25-e, de ezt még Zuzana Čaputová államfőnek is jóvá kell hagynia.

 

Az alakuló parlamenti ülésen megválasztásra kerül a házelnök és a parlament alelnökei. Ezt követően az ülést megszakítják, hogy az elnöki palotában kinevezzék az új kormányt.

 

A kormány kinevezése után az ülés folytatódik, hogy letehessék esküjüket azok a pótképviselők, akik a kormányfővé és miniszterré előlépő megválasztott képviselők helyére kerülnek.

 

Ezt követően a képviselők megválasztják az egyes parlamenti bizottságok elnökeit.

 

A Hlas-SD azon parlamenti bizottságokban szeretne elnököt jelölni, amelyek legalább részben a hozzájuk tartozó minisztériumokhoz kötődnek. „Meglátjuk, hogy egyezünk meg” – közölte azzal, hogy semmilyen információval nem rendelkezik Fico és Čaputová keddi találkozójáról.

 

Pellegrini elmondása szerint pártja tiszteletben fogja tartani az ellenzéki alelnök posztját a parlamentben. Az, hogy kit jelölnek, véleménye szerint az ellenzéken múlik. Azt is közölte, hogy az ellenzéknek öt ellenőrző bizottság és két rendes bizottság jár.

 

A Hlas korábban már tájékoztatott, hogy a házelnöki posztra Peter Pellegrini pártelnököt jelölik.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!