Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A szakértői kormány nem csak világítani és fűteni akart. A miniszterek nem akartak öt hónapon át csak statiszták lenni – jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy kormánya a parlament bizalma nélkül, pénzhiányban és a választások előtti nehéz időszakban kormányzott.

 

Ódor szerint a szakértői kormányt olyan szavak jellemezték, mint a béke, a szakértelem és az eredmények. „A kormányba vetett bizalom megnőtt az utóbbi időben. A bizalmatlanság is csökkent, és a legalacsonyabb az eddig Szlovákiában működő kormányok között. A rendőrség és a hadsereg magas szintű bizalmat élvez az emberek részéről” – összegzett.

 

Az elért sikerek esetében Ódor a nagy összegű európai forrásoktól való elesés megelőzését, a magas energiaár elleni intézkedéseket, a fellendülési terv végrehajtásának előrehaladását és a szociális területre irányuló segítségnyújtást említette. Kiemelte továbbá az egyetemek színvonalának javítását, az általános iskolák támogatását, az igazságszolgáltatás reformjának folytatását és az állam védelmi képességeinek korszerűsítését szolgáló anyagi motivációkat.

 hirdetes_300x300  

 

Emlékeztetett a gazdák megóvására az ukrán gabonaimport negatív következményeitől, valamint a természetvédelmi területek zonációjára és a környezeti terhek felszámolásában történt előrelépésre. Az egészségügy területén a miniszterelnök sikeresnek látja állapotának javítását és pótlólagos finanszírozását, valamint az Általános Egészségbiztosító helyreállítási tervének elfogadását.

 

Az Ódor-kormány tagjai nem távoznak keserűen

 

Az új kormánynak ötleteket, javaslatokat hagynak az államháztartás helyreállítása, a tehetségek Szlovákiában tartása, az európai források és a szociális segélyek hatékonyabb felhasználása érdekében.

 

A kormányfő megemlítette azokat a kérdéseket is, amelyeket a kormánynak nem sikerült megvalósítania. A gyermekorvosok ügyében kialakult helyzet, a migráció megoldása és a Btk. szükséges módosításai mögött a parlamenti támogatottság hiányát látja. Sajnálja, hogy a kormányt bevonták a választások előtti csatába. Ennek ellenére Ódor szerint kabinetjének tagjai nem távoznak keserűen.

 

„Legalább egy kicsit előbbre vittük Szlovákiát, megmutattuk, hogyan lehet másként, hogyan lehet szakmailag megoldani a dolgokat” – mutatott rá. Az új kormánynak azt üzente, hogy a társadalom megosztása és a bűnösök keresése helyett a társadalom egyesítésének módjaira összpontosítson.

 

Ódor egyelőre még nem tudja, hogyan tovább. „Meglátjuk, mit hoz az élet. Szeretnék kivenni néhány hét szabadságot, aztán döntök” – tette hozzá a kormányfő. Nem zárta ki a politikai karrier lehetőségét, bár kevésbé tartja valószínűnek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!