Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Zuzana Čaputová államfő az új kormányról folyó egyeztetések keretében tájékoztatta a Smer-SD vezetőjét, Robert Ficót, hogy nem nevezi ki Rudolf Huliakot, az SNS megválasztott parlamenti képviselőjét környezetvédelmi miniszternek – erről Martin Strižinec, az elnök szóvivője tájékoztatott.

 

Čaputová arra kérte Ficót, hogy készítsen neki új miniszterjelölti tervezetet, hogy tovább lehessen folytatni a kormány kinevezését.

 

„Az államfőnek döntéseivel biztosítania kell az alkotmányos szervek megfelelő működését. A környezetvédelmi minisztérium megfelelő működését nem tudja biztosítani egy olyan személy, aki nyilatkozataival tagadja ennek az államnak a hosszú távú környezetvédelmi politikáját és azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amelyekhez Szlovákia kötődik”

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázza az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

 

Az elnök szerint az a jelölt, aki régóta nem ismeri el a klímaváltozásról szóló tudományos konszenzust, és szerinte nem is létezik valódi klímaválság, nem vezethet és nem képviselhet olyan tárcát, amelynek a törvény szerint a fő feladata a természet és a táj, valamint a Föld éghajlati rendszerének védelme.

 

Az elnök meggyőződése, hogy a többi jelölttől eltérően Rudolf Huliak esetében alkotmányos és jogi okok vannak arra, hogy nem töltheti be a környezetvédelmi miniszteri posztot, tekintettel a rábízott feladatokra és a tárca küldetésére.

 

„Az ő kinevezése nem garantálná ennek az alkotmányos szervnek a megfelelő működését“

 

– teszi hozzá.

 

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!