Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Csütörtökön Robert Fico leendő kormányfő, a Smer elnöke bejelentette miniszterjelöltjeinek névsorát. Lényegében hivatalossá vált, hogy Juraj Blanár lesz az új külügyminiszter, aki nem karrierdiplomata. Jelölése új korszakot jelenthet a szlovák külügy számára, de a feltételes mód erősen indokolt. Ugyanakkor Fico csütörtöki bejelentéséből egyértelmű, hogy a Smer ki fog tartani a szuverenista külpolitika mellett.

 

A Smer elnöke több olyan, kampány során is említett álláspontot közölt, amelyek semmivel sem finomabbak vagy óvatosabbak a kampányban használt retorikánál. Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik úgy vélték, hogy Smer a választások után teljes hátraarcot csinál, és a ismét nyugati fülnek kedves retorikát fog fújni, kénytelenek csalódni.

 

„A világ változik, Európa pedig téli álmát alussza, és olyan kötelezettségeket vállalunk, amelyek leépítik versenyképességünket. (…) Ez az egyik oka, amiért elutasítom az előző jobboldali kormányok statikus külpolitikáját. Az csak a külföldi érdekek vak lemásolásában merült ki. Senki sem vonja kétségbe helyünket az EU-ban és a NATO-ban, de ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyet fogunk érteni. Biztosan nem fogunk egyetérteni teljesen értelmetlen migrációs politikával, ami szerint vagy befogadjuk az illegális migránsokat, vagy kötbérként 20 ezer eurót fizethetünk minden egyes migráns után. Nem adhatjuk fel a tagállami vétó jogát az EU-ban. Nem érthetünk egyet az EU szankciós politikájával, ha az a mi gazdaságunknak kárt okoz. Az új szlovák külügyminiszternek nagyobb figyelmet kell fordítania a külkereskedelemre és a befektetési lehetőségekre. Többé ne úgy gondoljunk a külügyminisztériumra, mint jól fésült diplomaták gyülekezetére, akik játsszák a maguk játékát, és az országra csak madártávlatból néznek”

 

szögezte le Fico. Hogy pontosan milyen változásokat jelezhet előre a szlovák külpolitika számára Blanár jelölése, hamarosan kifejtjük elemzésünkben.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.