Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Az SNS azt állítja, hogy Zuzana Čaputová elnök nem tartja tiszteletben az alkotmányos elveket és parancsokat.

 

A párt emlékezteti, hogy az alkotmányos rend kötelezi arra, hogy a miniszterelnök javaslatára, egyéni elbírálásuk lehetősége nélkül nevezze ki az egyes minisztereket. Az SNS egyúttal felszólítja a Smer-SD vezetőjét, Robert Ficót, mint leendő miniszterelnököt, hogy az új kormány megalakításakor minden koalíciós partner érdekében alkalmazza az alkotmányos jogokat.

 

Az SNS szerint az elnök újabb veszélyes alkotmányos precedenst teremt jelenlegi álláspontjával, miszerint késlelteti a teljes új kormány kinevezését. A párt arra is emlékezteti, hogy Szlovákia parlamentáris demokrácia.

 hirdetes_300x300  

 

„Az új kormány összetételéről elsősorban a polgárok döntöttek az idén szeptemberben megtartott parlamenti választás során, nem pedig a 2019-es elnökválasztáson”

 

– áll a párt szóvivőjének, Zuzana Škopcová a TASR-hez eljuttatott közleményében.

 

Az SNS megjegyezte, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök akarata közötti alkotmányos vita megelőzése érdekében 1999-ben módosították az alkotmány érintett cikkelyét, amikor az eredeti, homályos „kijelöli” szót egy egyértelmű alkotmányos parancs váltotta fel: „kinevezi”.

 

Az államfő csütörtökön (október 19-én) bejelentette, hogy nem nevezi ki az SNS megválasztott parlamenti képviselőjét, Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek. Ficót új miniszterjelölti javaslat benyújtását kérte. A döntést alkotmányos okokkal indokolta, amelyek nem teszik lehetővé Huliak számára a poszt betöltését. Állítása szerint kinevezése nem garantálná a tárca megfelelő működését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!