Nyitókép: RTVS

 

Alkotmányjogi panasszal a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához fordul Rudolf Huliak (SNS) parlamenti képviselő, amennyiben az államfő nem nevezi ki környezetvédelmi miniszternek – erősítette meg az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában. Hozzátette: az SNS ragaszkodik a jelöléséhez.

 

Michal Wiezik, a Progresszív Szlovákia európai parlamenti képviselője úgy véli, hogy Huliak kinevezése már nem lehetséges, mivel Zuzana Čaputová államfő a teljes új kormány kinevezését attól tette függővé, hogy új nevet javasolnak neki a környezetvédelmi tárca vezetői posztjára.

 

Huliak szerint az SNS nem lát jogi indokot arra, hogy ne nevezzék ki. Arra a fenyegetésre, hogy az államfő nem nevezi ki az új kormányt, azzal reagált, hogy létezik egy B-terv is, amit nem részletezett. Nem árulta el azt sem, hogy az SNS kit javasolhat még erre a posztra. Szerinte ez a koalíciós tárgyalások témáját képezné.

 hirdetes_300x300  

 

Wiezik azonosul az elnök álláspontjával. Állítása szerint Huliak ellenzi a környezetvédelmi tárca agendáját, a környezetvédelmi politikát és a hosszú távú trendeket. Úgy véli, hogy Huliaknak nulla képzettsége van a pozíció betöltésére.

 

Huliak állítása szerint kijelentéseit kiragadták a szövegkörnyezetből. Elmondta, hogy évek óta dolgozik a vadászat ​​területén, és aktív szerepet tölt be a Besztercebánya Megyei Önkormányzat területrendezési és környezetvédelmi bizottságában, illetve a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásában is.

 

Huliak környezetvédelmi miniszterként folytatna minden olyan újítást, amely Szlovákiát gazdaságilag és társadalmilag előrevinné. Szerinte Szlovákia nem lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelem fő elveinek hordozója, ha a fő szennyező Kína, Amerika vagy India. Szerinte az intézkedések nem mehetnek a szlovákok életszínvonalának rovására.

 

Wiezik ezzel szemben úgy gondolja, hogy Szlovákiának élnie kell a lehetőséggel, hogy vezető szerepet tölthessen be a klímaváltozás területén, és meg kell ragadnia a válságot, mint a modernizáció és az innováció lehetőségét. Huliak a környezetvédelmi projektek pénzforrásait is szeretné átláthatóbbá tenni, Wiezik erre úgy reagált, hogy a támogatások felett kellő kontroll van.

 

Huliak kiemelte, soha nem mondta, hogy megszünteti a nemzeti parkok zonációjának elindított folyamatait. Szerinte azonban elhamarkodottan állapodtak meg róluk, miközben nem vették figyelembe a tulajdonjogokat vagy az önkormányzatok jogait. Wiezik felhívta a figyelmet arra, hogy 2004 óta szakaszosan készítik elő a zonációt, tehát ez egy hosszú távú folyamatról van szó.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!