Nyitókép: tvnoviny.sk/Ľubomíra Ivanková

 

Az SNS nem fogja akadályozni a kormány kinevezését. Arra az esetre, ha módosítani kell a környezetvédelmi minisztérium vezetői posztjára való jelölést, több alternatíva is van. Új jelölt vagy minisztériumcsere is játékban van a koalíción belül – jelentette ki Tomáš Taraba, az SNS megválasztott parlamenti képviselője a Markíza Televízió Testre szabva c. műsorában.

 

Mária Kolíková (SaS) megválasztott parlamenti képviselő üdvözli Zuzana Čaputová államfő döntését, hogy nem nevezi ki Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek.

 

„Az egyik terv az, hogy az SNS-nek meg kell változtatnia a jelöltet“ – mondta Taraba. Nem zárta ki, hogy az ő neve is szóba kerül a poszt betöltésekor. Szerinte az SNS-en belüli tárgyalások is szóba jöhetnek a tárcák újraelosztásának kérelméről.

 hirdetes_300x300  

 

„A választások előtt született egy megállapodás, hogy ha az SNS-nek lesz környezetvédelmi miniszteri posztja, akkor Rudolf Huliakot javasoljuk rá“ – tette hozzá. Szerinte a jelölési kérdés keddre (október 24-re) megoldódik.

 

Kolíková nagyra értékelte, hogy az államfő megtagadta Huliak kinevezését.

 

„A jelölt alkalmatlanságának több oka is van“ – mondta. Üdvözölné, ha Čaputová más jelöléseket is visszautasítana. „Több név is átlépi azt a határt, amely a Szlovák Köztársaság érdekeit képviselő jelöltek alkalmasságáról szól e posztok betöltésekor, de másrészt az az igazság, hogy nem az elnök alakítja a teljes kormányt“ – tette hozzá.

 

Taraba kizárta, hogy egy éven belül indulna az SNS elnöki posztjáért. Kolíková szintén elhamarkodottnak tartja azt a kérdést, hogy ebben a választási időszakban esetleg megpályázza az SaS elnöki posztját.

 

A vitázó felek Szlovákia külpolitikai irányultságára is kitértek. Taraba megerősítette, hogy az Európai Unióból való kilépés nem lesz része a kormány programnyilatkozatának. Kolíková attól tart, hogy az új kabinetnek nem lesz egyértelmű álláspontja az EU-hoz és a NATO-hoz közel álló értékekről, hanem csak formálisnak tűnik majd.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!