Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Minden megválasztott képviselőnek ugyanannyi havi fizetésre van joga, függetlenül attól, hogy mennyire lesz aktív a törvényhozásban. A törvény az előző évi nemzetgazdasági átlagbér háromszorosában határozza meg a képviselői bér nagyságát, ami az idén 3912 eurót jelet. A képviselői fizetés azonban több részből áll, így ennél sokkal többet is zsebre vághatnak.

 

A képviselőknek joguk van átalánykiadásaik térítésére is. Ez a rész attól függ, hogy Pozsony megyéből származnak-e vagy sem. A Pozsony megyében élők az alapfizetésüket 2348 euróval toldhatják meg.

 

A többi, távolabbi megyéből származó képviselők alapfizetésüket 2739 euróval növelhetik. A képviselőknek a kiadástérítéssel nem kell elszámolniuk.

 

 hirdetes_810x300  

Így a tényleges képviselői fizetés nagysága 6260 és 6651 euró között mozoghat.

 

Azonban ezt is lehet tovább növelni, amennyiben a képviselő a parlamenten belül valamilyen más poszttal is rendelkezik. A házelnök béréhez például plusz 498 euró jár a funkcióból adódóan. A házelnökhelyettesek 332 eurós kiegészítésre jogosultak, a parlamenti bizottságok elnökei 166 eurót, a bizottsági alelnökök 83 eurót kaphatnak pluszban.

 

A kormány tagjainak fizetése a képviselői fizetések másfélszerese, ami 4590 eurót jelent. Nekik is joguk van átalánykiadásaik térítésére. A kormányfő így például idén havi 6528 eurót keres. A dolog érdekessége, hogy maga a kormányfő hivatalosan kisebb fizetést kap, mint egy nem pozsonyi képviselő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!