Nyitókép forrása: canva.com

 

A GLOBSEC liberális-atlantista agytröszt Facebook-oldalak vizsgálatán alapuló felmérése szerint a Szövetség kampányának legerősebb hangja Gyimesi György volt. Az agytröszt 39 magyar nyelvű oldalt vizsgált, köztük a politikusok, pártok és magyar nyelvű média Facebook-oldalait is.

 

Az elemzés szerint a felvidéki magyar választási kampányt meghatározó 67 narratívából a következő 5 következtetést vonták le:

 

  • A dél-szlovákiai magyarság körében az a felfogás uralkodó, miszerint a mindenkori szlovák kormány nem fordít kellő figyelmet problémáikra, fennáll a veszélye Dél- és Kelet-Szlovákia leszakadásának.
  • A Szövetség volt egyértelműen a legnépszerűbb a választási kampány során a magyar választók körében, jelöltjeik pedig uralták a felvidéki magyar nyelvű médiateret.
  • Gyimesi György volt a fő hangadója a 2023-es kampánynak a Szövetség kapcsán. A sorok között kiérezhető, hogy Gyimesi nem épp a Globsec kedvence, felrótták neki, hogy bírálta az „állítólagosan intoleráns” liberális politikát, Ukrajna támogatása ellen érvelt és kritizálta az uniós tagállamokat negatívan érintő európai politikát. Emiatt a Globsec az európai populista pártokhoz, közülük is leginkább a Fideszhez hasonlította Gyimesit. A GLOBSEC adatai szerint Gyimesi rendkívül sokakat elért szlovák nyelvű posztjaival is.
  • A magyar kormány ritkán kapott teret a választási témák kapcsán, kivétel csak Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde volt, amelyben felrótta a felvidéki magyaroknak, hogy nem tudnak politikai képviseletet bejuttatni a parlamentbe.
  • A Facebookot az egyes szereplők leginkább mozgósításra használták fel, mintegy ellensúlyozandó a választások előtti felmérések 24 százalékos jóslatait.

 

Szijjártó látogatása az atlantisták fejében

 

 hirdetes_300x300  

A GLOBSEC kitért Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter választások előtti szlovákiai látogatására is, amit sokan kritizáltak (a szlovákok megpróbáltak diplomáciai botrányt csinálni belőle, mert lényegében minden atlantista-liberális párt Magyarország-ellenes narratívával próbált mozgósítani és politikai pontokat gyűjteni – a szerk.).

 

Ugyanakkor Szijjártó látogatása és feltételezett beavatkozása sem juttatta be a magyar pártot a parlamentbe. A GLOBSEC úgy véli, hogy ha a magyar kormány biztos lett volna a Szövetség bejutásában, akkor Orbán Viktor látogatott volna Szlovákiába.

 

Ez az érvelés némiképp sántít. Egyrészt teljesen nyilvánvaló volt, hogy a magyar kormány nem biztos a Szövetség sikerében, hiszen hatalmas ellenszél dolgozott a magyarok mozgósítása ellen. Másrészt a szlovák kormány atlantista politikusai, élükön olyanokkal, mint Jaroslav Naď volt védelmi miniszter és Miroslav Wlachovský leköszönő megbízott külügyminiszter, a liberális sajtóval együtt olyan magyarellenes és „orbanofób” hangulatot gerjesztettek, hogy a magyar kormányfő esetleges látogatásának következményei beláthatatlanok lettek volna.

 

Miért nincs magyar képviselet a pozsonyi parlamentben?

 

A GLOBSEC arra is megpróbálta megkeresni a választ, hogy miért nem sikerült magyar képviseletet juttatnia a magyar közösségnek a szlovák parlamentbe. Az előző választások eredményeit az agytröszt némileg primitív módon egyszerűen összeadta (pl. MKÖ+Most-Híd, MKP+Most-Híd, Szövetség+Modrí+Magyar Fórum).

 

Azt viszont helyesen állapította meg, hogy a magyar régiókban a választási kedv a szlovák pártokra való növekvő átszavazások ellenére is alacsony maradt. Végül az alábbi következtetést vonták le:

 

„Az egyik lehetséges ok, hogy a Szövetség nem tudott olyan arcokat felmutatni, amelyek képesek meggyőzni a választókat arról, hogy elődeiknél jobb munkát végeznének a kisebbség képviseletében. A Most-Híddal való szakításhoz vezető viták, valamint a Szövetség egyes képviselőinek Fideszhez kötődő szimpátiája szintén közrejátszhatott”

 

véli a GLOBSEC.

 

Az atlantista és magyar ellenzéki körökhöz, valamint magyar- és Magyarország-ellenes politikusokhoz, diplomatákhoz is szorosan kötődő agytrösz megállapításait érdemes fenntartásokkal fogadni, bár vannak olyan elemek, amelyek más, liberálisok narratívák felé kevésbé elfogult elemzésekkel is átfedést mutatnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!