Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Az LGBT+ Európai Jobbközép Szövetségének vezetője nekiesett a KDH-nak, amely az Európai Néppárt pártcsalád tagja. A szivárványos „konzervatívoknak” nem tetszett a szlovák kereszténykonzervatívok választások előtti retorikája, amely szerintük támadó volt az LMBTQ-közösséggel szemben. A LGBT+ Konzervatívok ezért az EPP-nél akarják bepanaszolni a KDH-t.

 

A sajtófelhajtás nem sokkal azután kezdődött, hogy a Smer és a HLAS tagságát felfüggesztette az európai szociálisták frakciója, hivatalosan a Smer Ukrajna-politikája miatt, de az okok között a két párt LMBTQ-közösségre tett utalásai is szerepeltek. Valójában azonban az áll a háttérben, hogy a Smer és várhatóan Robert Fico új kormánya minimum retorikában nyíltan szembemegy Brüsszel Ukrajna-politikájával és LMBTQ-ideológiájával.

 

Úgy fest, hogy most megpróbálják kikezdeni a KDH-t is, amely a kampány során egy alkalommal dögvésznek nevezte az LMBTQ-ideológiát (nem az LMBTQ-személyeket).

 

 hirdetes_810x300  

A dolog elfajulhat, az LMBTQ+ Konzervatívok ugyanis az idei évtől az EPP kapcsolódó szervezetévé lépett elő, a Néppárt pedig jelezte, hogy a KDH az „LMBTQ-közösség elleni harcában” már kezdi megközelíteni azt a határt, ami már nem összeegyeztethető az Néppárt értékeivel”.

 

Más kérdés, hogy fél évvel az EP-választások előtt könnyen játsszák a nagy pártcsaládok ezt a játékot a frakciótagokkal. A választások után azonban megint rájuk szorulnak majd az EP-beli többségük megőrzése érdekében. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy jelentősen átalakul az EP arculata és erőviszonyai, és az is elképzelhető, hogy új, valódi nemzeti-konzervatív pártcsalád jön létre a jövőre esedékes választások után.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!