Nyitókép: plus.noviny.sk

 

Az új kormány kinevezésekor tartanom kellett magamat a szakmai áttekintéshez és ahhoz a felelősséghez, hogy biztosítsam az alkotmányos szervek működését – jelentette ki Zuzana Čaputová szlovák államfő csütörtökön a TV JOJ Pengeélen (Na hrane) c. műsorában.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy az alkotmány által biztosított jogoknak megfelelően kell eljárnia.

 

„Az elnök nem azért van itt, hogy korrigálja a választási eredményeket, hanem ő az, aki be tudja húzni a féket egy olyan helyzetben, ahol erre alkotmányos okok vannak” – mutatott rá Rudolf Huliak (SNS) jelölésének elutasítása kapcsán. Ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint ebben az ügyben túllépte volna a hatáskörét, ismét az alkotmányra hivatkozva.

 hirdetes_300x300  

 

Azt is közölte, hogy a miniszteri posztra jelölteken kívül más jelöléseket még nem kapott. Tehát még a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjelöltjének a nevét sem kapta meg. „Tudom, hogy megjelent valami a médiában, de más jelölésekről nem beszéltünk” – hangsúlyozta.

 

Elmondása szerint az új miniszterelnökkel, Robert Ficóval (Smer-SD) folytatott viták nem befolyásolták az új kabinet létrehozásának folyamatát. Hangsúlyozta, ragaszkodik ahhoz, hogy az esetleges viták jogi és tartalmi szinten maradjanak, és ne legyenek személyes jellegűek. „Azt is el kell mondanom, hogy az előző napokban folytatott megbeszélések konstruktívak voltak” – mondta.

 

Čaputová leszögezte, nem lepték meg az új miniszterelnök kijelentései, amelyek az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításáról szóltak. „Így kommunikált már a választások előtt is. Ez egy olyan hozzáállás, amire számítani lehetett” – jegyezte meg.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Heger-kormány idején Szlovákia által nyújtott hatalmas katonai segélyek után az országnak már nincsenek olyan jelentős kapacitásai, amelyekkel Ukrajnát katonai erőforrásokkal tudná ellátni. Ugyanakkor nagyra értékelte, hogy Fico brüsszeli kijelentéseiből is kiderül, hogy a humanitárius, illetve a nem katonai segítség egy másik formája, például a terület aknamentesítésében végzett segítség megmarad.

 

Az államfő kommentálta az új belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) csütörtöki döntését is, melynek értelmében menesztette Štefan Hamran országos rendőrkapitányt.

 

„Az a tény, hogy az új kormány megváltoztatja a rendőrfőnököt, Szlovákiában szokványos dolog. A kérdések azzal kapcsolatban merülnek fel, hogy ez miként történik” – összegzett. „Sajnálom, ahogyan ez megtörtént, nem egy szerencsés megoldás volt. Én nem ilyen megoldást választottam volna” – tette hozzá.

 

Még nem hozott döntést az elnöki mandátum lejárta utáni jövőjéről. „Most belemerültem abba, amit csinálok” – magyarázta. Abban azonban biztos, hogy hasznos akar lenni és olyan munkát akar végezni, amely értelmes, hasznot hoz az embereknek és a közérdeknek. „Ezek lesznek azok a kritériumok, amelyek alapján döntök a jövőmről” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!