Nyitókép: RTVS

 

Zuzana Čaputová államfő az RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorában kijelentette, hogy a korábbi kormányokhoz hasonlóan kész konstruktív és érdemi megbeszéléseket folytatni Robert Fico (Smer-SD) kormányával.

 

„A Robert Ficóval folytatott választások utáni tárgyalások pragmatikus, érdemi, szakmai szinten zajlottak. A vele folytatott megbeszélések tényszerűek voltak, ami a telefonos vagy személyes találkozásainkat illeti. Ennek köszönhetően viszonylag korán sikerült kinevezni a kormányt”

 

– mondta.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová szerint a tárgyalások során még csak szó sem esett az elnök által Fico ellen benyújtott büntetőfeljelentésről, amiért hazugságokat terjesztett vele kapcsolatban, sem pedig arról az esetleges alkotmányos perről, amelyet az új miniszterelnök még a választások előtt meghirdetett, mert az államfő állítólag beavatkozott az élő nyomozásba. „Részéről választás előtti retorikának fogtam fel. Ez a választási kampány része volt” – tette hozzá.

 

„Vagy a társadalomban való hidak és az együttműködés építésének útját választjuk, vagy a pusztulás felé haladunk. Ilyen válaszút előtt állunk minden egyes nap, és rajtunk múlik, melyik utat választjuk”

 

– hangsúlyozta az elnök.

 

Elmondása szerint hivatali ideje alatt mindig azt javasolta, hogy Szlovákia a tisztesség, a korrektség, az alkotmányosság és a törvényesség útját járja. „Ez azonban nehéz küzdelem, mert a Facebookon jelen pillanatban is olyan bejegyzések íródnak, amelyek teljesen ellenkező irányba fordítják az egészet” – szögezte le Čaputová.

 

Megismételte a Huliakkal szembeni kifogásokat

 

Az államfő megismételte, hogy Rudolf Huliak (SNS) környezetvédelmi miniszteri posztra való jelölésének értékelésekor olyan alkotmányos akadályokat látott, amelyeket más jelölteknél nem. Ezzel sok ellenzéki politikus bírálatára válaszolt, hogy miért nem utasította el más miniszterjelöltek kinevezését. Emlékeztetett arra, hogy az SNS jelöltje megkérdőjelezte a klímaválságot, miközben a klímavédelem a környezetvédelmi tárca egyik pillére.

 

„Az elnök nem azért van, hogy kijavítsa a polgárok akaratát, amely a demokratikus választások során alakult ki. Az elnök arra van, hogy ott húzza be a kéziféket, ahol az alkotmányos kötelezettségek megfelelő ellátása szempontjából az alkotmányba ütközés veszélye fenyeget”

 

– véli az elnök.

 

Hamran leváltása

 

Kommentálta továbbá Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter azon döntését, hogy leváltotta Štefan Hamran rendőrfőkapitányt, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy hivatalosan is távozott volna posztjából. Az elnök asszony úgy gondolja, hogy az a mód, ahogyan Hamrant elbocsátották, nem szokványos. Ugyanakkor hozzátette, hogy Szlovákiában már megszokott a rendőrfőkapitány leváltása az új kormány megérkezésével.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!