Nyitókép: TA3/screenshot

 

A kormánykoalíciónak nem okozna gondot a Božena aknamentesítő rendszer Ukrajnának való átadása. „Ez nem egy támadófegyver vagy lőszer, amely megölne valakit” – mondta Marián Kéry (Smer), a külügyi bizottság elnöke.

 

Szerinte az állam „aligha lesz képes megakadályozni”, hogy magáncégek fegyvereket szállítsanak Ukrajnának az állam részvétele nélkül.

 

„Nem beszélhetek a magánvállalkozások nevében, csak a Szlovák Köztársaság kormánya nevében beszélhetek, még azt is csak mellékvágányról, hiszen parlamenti képviselő vagyok” – tette hozzá Kéry a TA3 Politikában c. műsorában, és megismételte, hogy ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

 hirdetes_810x300  

 

Kéry elutasította Ukrajna NATO-, illetve EU-csatlakozását is.

 

„Egyértelműen nemet mondtunk Ukrajna belépésére az Észak-atlanti Szövetségbe, mert az fokozná a feszültséget. Nem tehetjük ki egyetlen állam biztonságát mások biztonságának rovására”

 

– mondta.

 

„Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, készek vagyunk segíteni, hogy megfeleljen a szigorú kritériumoknak. De azok az idők, amikor az államok politikai okokból csatlakoztak az EU-hoz, már rég mögöttünk vannak”

 

– jelentette ki.

 

Vitapartnere, az SaS-es Juraj Krúpa azt mondta, hogy ezen a véleményen „minden rossz“. „Nem ismerek senkit, aki ne akarna békét Ukrajnában, de a békének igazságosnak kell lennie. A béke nem lesz igazságos, ha az agresszor levágja a terület egy részét“ – mondta az SaS-es képviselő.

 

Hozzátette, Ukrajna tudja nélkülözni a készleteinkből származó lőszert és fegyvereket, de a Kreml emiatt „kiröhögött minket“.

 

Kéry hangsúlyozta: a Kreml nyilatkozata megerősíti, hogy a kormánykoalíciónak nincs szüksége arra, hogy „keleti vagy nyugati politikusok kényeztessék“,  a kormány „a szlovák érdekeket akarja követni“.

 

Kéry: Fico amiatt aggódik, hogy az Unióban a politikusokat nem érdekli, hová kerülnek az uniós pénzek

 

Marián Kéry, a Smer parlamenti képviselője nem válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy a kormány uniós szinten blokkolhatja-e az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot.

 

„Robert Fico jogosan mondta azt, aggódik amiatt, hogy az Unióban a politikusokat úgy tűnik, nem érdekli, hová kerülnek az uniós pénzek”

 

– mondta Kéry, megismételve Fico állítását Ukrajnáról, mint a legkorruptabb országról.

 

„A szlovák érdekeket védte, amikor azt mondta, örülne, ha a csomagból valami a Szlovákiával való határ menti együttműködésre is jutna” – tette hozzá Kéry.

 

Juraj Krúpa, az SaS képviselője bírálta az Ukrajnának nyújtott segélyek annak a feltételhez való kötését, hogy abból Szlovákia is részesüljön.

 

„Most arról fogunk beszélni, hogy mi történik a pénzünkkel Ukrajnában? Mit gondolhatnak például a dánok, akiknek a pénze az európai forrásokon keresztül Szlovákiába került, mi pedig még Kassáig sem tudtunk autópályát építeni belőle”

 

– tette fel a kérdést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!