Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Az új kormány már dolgozik a kormányprogramon, és várhatóan a következő napokban a parlament elé terjesztik a teljes szöveget. Az alkotmány szerint a kinevezett kormánynak 30 napja van a parlamenttől bizalmat kérni és kapni. Robert Fico (Smer) kormányfő szerint harminc napnál korábban sikerül elfogadtatni a kormányprogramot.

 

„Mivel a program a Smer, a HLAS és az SNS között köttetett megállapodás alapján születik, legalább két hétre van szükségünk”

 

írta Fico a közösségi oldalán.

 

A Smer és a HLAS között minimális ideológiai és programbeli különbségek vannak, az SNS pedig három minisztériumot kapott, ebből egyet most hoznak létre kifejezetten a szlovák nemzetiek elvárása alapján (idegenforgalmi- és sportminisztérium).

 hirdetes_300x300  

 

Azt már most sejteni lehet, hogy a teljes értékű 13. nyugdíj terítéken lesz.

 

Ami a külpolitika irányát illeti, ott egyértelműen nem teljesülnek a balliberális riogatások, melyek szerint a Smer Moszkvához kötné az országot és kiléptetné a NATO-ból. Juraj Blanár szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy a kormány „teljesíteni kívánja minden kötelezettségét az EU- és NATO-tagságból adódóan”, és ezt biztosan belefoglalják a kormányprogramba is.

 

Az is egyértelmű, hogy a Smer számára leginkább kulcsfontosságú téma, az igazságügy, prioritást kapott. Az új igazságügyi miniszter már az igazságügyre vonatkozó kormányprogram nagy részét átadta átnézésre az illetékeseknek.

 

A Smer–HLAS–SNS-kormánykoalíció legkésőbb november 17-ig meg akarja szavaztatni a kormányprogramot a parlamenttel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.