Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Ján Richter, a Smer frakcióvezetője, egykori munkaügyi miniszter a közrádió Szombati párbeszéd című műsorban elárulta, mekkora összegű lehet a kormány által tervezett teljes értékű 13. nyugdíj. Richter arra számít, hogy idén az átlagnyugdíj nagysága 600 euró felett lesz. „Ezért úgy gondolom, hogy a jövő évi 13. nyugdíj is ebben az összegben kerül kifizetésre” – mondta.

 

Az új kormány arra tett ígéretet, hogy a 13. nyugdíjat a jövő évtől az előző év átlagnyugdíjának nagyságában fizeti ki. Robert Fico kormánya ugyanakkor elismerte, hogy a költségvetés helyzete katasztrofális. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kabinet honnan keríti elő a 13. nyugdíj emelésének fedezetét.

 

Richter azt állítja, hogy a kormányprogram erre a kérdésre választ fog adni, ugyanakkor az is elismerte, hogy a 13. nyugdíj kifizetését a rendes nyugdíj nagyságában idén még nem sikerül megvalósítani, mivel előbb törvénymódosítások kidolgozására lesz szükség.

 

 hirdetes_300x300  

Richter vitapartnere, Martina Holečková (KDH) felhívta a figyelmet, hogy a választási kampány során a HLAS politikusai azt ígérték, hogy már idén karácsonykor a teljes összegű 13. nyugdíj kerül kifizetésre.

 

„Ezt azért kritizáljuk, mert csak a jövő évtől vezetik be, vagyis üres ígérgetésről volt csak szó”

 

mondta. Kritikusan állt hozzá ahhoz is, hogy a 600 eurós 13. nyugdíjat – annak bevezetése után – a nagyobb összegű életjáradékot szedő nyugdíjasok is megkapják, ezért az intézkedést „általánosnak és túl drágának” tartja.

 

Holečková szerint célzottabb intézkedésre van szükség.

 

Mi jár az idén?

 

A Szociális Biztosító már ekezdte kifizetni az első 13. nyugdíjat. Idén a legmagasabb folyósított összeg 300 euró, amit azok kaphatnak meg, akiknek rendes életjáradékuk összege nem nagyobb 268,88 eurónál.

 

A 268,89 euró és 963,32 euró közötti havi nyugdíjban részesülők számára a nyugdíjuk nagyságával fordított arányban csökkentik a 13. nyugdíj nagyságát, egészen 50,01 euróig. A 963,32 euró feletti nyugdíjban részesülők pedig csak 50 eurós 13. nyugdíjat kapnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!