Nyitókép: reprofoto, TA3 live

 

„A sofőrök, mikor látták a szlovák határőröket a megszokott útvonalon, inkább visszafordultak, mondván, hogy ma nem” – mondta a Smer politikusa.

 

Tibor Gašpar (Smer) és Branislav Vančo (PS) voltak a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorának vendégei.

 

 hirdetes_300x300  

Gašpar ebben elmondta, hogy az új kormánykoalíció egyik első intézkedéseként végrehajtott egynapos határvédelmi akció sikeres volt. Hogy nulla migránst fogtak, a Smer politikusa szerint nem jelent semmit. A cél ugyanis az elrettentés volt. Azaz, hogy megértsék, Szlovákián keresztül már nem fognak tudni menetelni. Hogy lássák az embercsempészek, az autóikkal eddig használt közúti átjárók már használhatatlanok a csempészetre.

 

“A helyzet az volt, hogy az embercsempész áthozta autóval a migránsait, majd arrogánsan kirakta őket  szlovák oldalon a rendőrség előtt, utasítva őket, hogy kérjék ki a papírt, és tovább már mint taxisofőr viszi őket Nyugatra”

 

– magyarázta Gašpar.

 

 

Tapasztalatlan vitapartnere, a friss képviselő Vančo szó nélkül hagyta, hogy a papírt, azaz az ún. meghívólevelet a Smer kormányzása alatt vezették be. Ez vezetett a megnövekedett migrációhoz Szlovákia irányába.

 

Vančo elmondta, hogy megoldást a Frontex jelenthet, mely az EU külső határainak, így a schengeninek is a védelmére jött létre. Mégsem működik megfelelően.

 

Gašpar szerint az EU tagországok közti együttműködést a migránsvédelem terén az eltérő mentalitás, illetve a kulturális különbségek is akadályozzák.

 

“Előfordult, hogy a görög határra küldött rendőreink azzal találták szemben magukat, hogy szokás szerint reggel 7-re munkába álltak, de a görög rendőröknek még volt idejük. Ők csak 10 órakor vették fel a munkát”

 

– mondta a Smer politikusa.

 

Tibor Gašpar a Branislav Vančo
Kép forrása: TA3

 

Hozzátette, hogy a határvédelem dinamikus folyamat, melynek eredményei nem azonnaliak. Ezzel magyarázta, hogy Ausztria napi 6, Szlovákia pedig legutóbb 0 Magyarország felől érkezett migránst fogott.

 

“Dinamikus folyamatról van szó. A folyamatot kell leállítani, jelezni a migránsoknak, hogy Szlovákián keresztül nincs folyosó”.

 

Szlováka a magyar-szlovák zöldhatárt a körülmények adta lehetőségek szerint fogja őrizni. Gašpar szerint télen arra már nehezebb a tömeges embercsempészet, amennyiben a közúti elrettentés működik.

 

A műsor vendégei megegyeztek abban, hogy a migrációra és bevándorlókra bizonyos formában szükség van. Főleg olyanokra, akik itt tanulnak, és később dolgoznak. Példaként az erős vietnami és kínai közösséget hozták fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!