Nyitókép forrása: SITA

 

Frissítve: nov.6, 08.47

 

A kormány kilenc napja alakult meg, és elvileg 100 napos türelmi időt kellene kapnia az ellenzéktől. De nem fog. A PS már most teljes erővel fel akar lépni a rendőrség berkeiben leváltásokat foganatosító belügyminiszter ellen, és kezdeményezni fogja Matúš Šutaj Eštok (HLAS) leváltását. A dolog hátterében nemcsak Hamran István és a „progresszívoknak tetsző mukát” végző NAKA-nyomozók leváltása áll, hanem az, hogy egyre többen róják fel a PS-nek, hogy nem dolgozik, nem tart sajtótájékoztatókat, nem reagál a kormány döntéseire, belekényelmesedett a választási eredmény után államtól kapott közel 18 millió euróba.

 

A belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról Michal Truban, a PS alelnöke beszélt a Markíza televízió Testre szabva című műsorában.

 

 hirdetes_810x300  

Truban kritizálta a belügyminiszter, amiért Branislav Zuriant nevezte ki a rendőrök elleni nyomozásokért felelős belügyi felügyelőség élére. Truban szerint Zurian nem alkalmas a feladatra. Azt is leszögezte, hogy Šutaj Eštokot azért akarják leváltani, mert eltávolította a Ján Čurilla NAKA-nyomozó környezetében dolgozó nyomozókat.

 

Gyimesi György: A Progresszív Szlovákia amatőrjei ismét hozzák a formát

 

Ez már a rendőrháború fejezete. A Čurilla egységében dolgozó nyomozók elvileg a smeres kormányok idején elkövetett korrupciós ügyek felderítéséért feleltek. Csakhogy egy SIS-jelentésből kiderült, hogy ehhez törvénytelen eszközöket is bevetettek. 2021-ben a jelentés megjelenése után a SIS akkori igazgatóját letartóztatták. A belügyi felügyelőség nyomozni kezdett Čurilláék után, majd két hétre le is tartóztatták őket hatalommal való visszaélés miatt. Miután szabadon engedték őket, az akkori belügyminiszter megfenyegette a belügyi felügyelőség vezetőjét (hogy felrobbantják az autóját). Čurilláék ellen jogerős vádemelés van érvényben, és jelenleg politikai vita tárgya, hogy fel kellett-e volna menteni őket a szolgálat alól (átmenetileg) vagy sem. Annyi azonban biztos, hogy Zuzana Čaputová kormánya nem csak hogy nem mentette fel őket, de még elő is léptette, többüket pedig épp a belügyi felügyelőség vezetőségébe ültették be – amelynek elvileg ő utánuk is nyomoznia kellene, épp ezért elég nyilvánvaló az összeférhetetlenség – a szerk.

 

Mi lesz az oktatásüggyel?

 

Bár a mainstream sajtó jelenleg a rendőrségi tisztogatásokkal van elfoglalva, Truban vitapartnere, Tomáš Drucker (HLAS) néhány oktatásügyet érintő intézkedésről is beszámolt a közmédia vasárnapi vitaműsorában.

 

Kiderült, hogy a kormány keresi a megoldást arra, hogy a szlovákiai egyetemek elsősorban a szlovákiai diákokat vegyék fel, és a fennmaradó kapacitásaiknak megfelelően adjanak helyet a külföldi diákoknak.

 

A kormány javítani akarja a főiskolai/egyetemi oktatás hatékonyságát, ami magyarul annyit tesz, hogy olyan szakmák és tanulmányi szakok megerősítését tervezik, amelyre a gazdaságnak szüksége van. Drucker szerint a főiskolai oktatás színvonala nem javul, és ezért változtatni kell.

 

A dolog érdekessége, hogy vitapartnere Michal Truban (PS) egyetértett vele abban, hogy a szlovákiai felsőoktatás nem elég specializált. Abban is, hogy az állami hivatalnoki állásoknál nem feltétlenül kell magiszteri végzettség, ha elég az elsőfokú főiskolai végzettség, de indokolt, hogy az szakirányú legyen (például előfordul, hogy a rendőrök szociális főiskolai tanulmányokat végeznek, hogy magiszteri végzettséget szerezzenek egy magasabb pozíció elnyeréséhez – a szerk.).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!