Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Büntetőfeljelentést fontolgat az SaS párt annak kapcsán, hogy szolgálaton kívül helyezték a Čurilla környezetében dolgozó rendőrségi nyomozókat – tájékoztatott Mária Kolíková (SaS) parlamenti képviselő. Szerinte Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter ezzel a lépésével nem tartotta tiszteletben a Bejelentővédelmi Hivatal funkcióját, mivel a nyomozók védett bejelentő státusszal rendelkeznek.

 

Kolíková szerint az, ahogyan a miniszter szolgálaton kívül helyezi a rendőröket, durván túlmegy minden határon.

 

„Ezek a cselekmények egyértelműen túlmennek minden határon, törvénysértőek, ezért fontolgatjuk, hogy büntetőfeljelentést teszünk, tekintettel arra is, hogy a jogsértő eljárások következtében végül milyen kára keletkezhet az államnak”

 

 hirdetes_300x300  

– véli Kolíková.

 

A belügyminiszter úgy döntött, hogy hat rendőrtől ideiglenes megvonja az állami szolgálat betöltését. Ezzel kapcsolatban arra a törvényre hivatkozott, amely szerint a rendőrt ideiglenesen el lehet távolítani a szolgálatból, ha bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. A rendőrök jogi képviselője, Peter Kubina érvénytelennek nevezte a miniszter utasítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel a nyomozók védett bejelentői státuszára egy ilyen lépéshez a hivatal jóváhagyása szükséges, amit nem adtak meg. Šutaj Eštok kitart amellett, hogy nem sértett törvényt.

 

Az SaS kritizálja a kormány személyi jelöléseit is, és azt állítja, hogy az igazságügyi és a belügyminisztérium bosszúminisztériummá válik. Kolíková szerint a büntetés-végrehajtási rendszer reformjától a „mi embereink” büntetlenségének keresése várható.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.