Nyitókép: Juraj Blanár/Facebook

 

Nem feledkezünk meg a Magyarországgal való jószomszédi viszony értékéről, ezért törekszünk a korrekt kapcsolatokra, az együttműködés fejlesztésére – jelentette ki Juraj Blanár (Smer-SD) szlovák külügyminiszter, miután kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt Pozsonyban.

 

Elsősorban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a regionális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. Blanár szerint a szlovák-magyar kapcsolatok összetettek és intenzívek, ami a közös politikai és gazdasági együttműködésben is meglátszik.

 

„Az elmúlt évek során számos sikeres projektet építettünk fel, amelyek gyakorlati hasznot hoztak mindkét ország polgárai számára. A mai napon ezért a külkereskedelem, a közlekedési infrastruktúra és az energia területén tervezett további közös tevékenységekről esett szó”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Blanár. Szerinte mindkét fél a turizmus területén is lehetőséget lát az együttműködés fejlesztésére.

 

Szijjártó Pozsonyban: Kezdődhet a szlovák-magyar kapcsolatok virágkora

 

A miniszter rámutatott: Szlovákia továbbra is az áttöréseket kívánja keresni Magyarországgal együttműködve, arra épít, ami a két országot összeköti, és a kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív kapcsolatokat kívánja fejleszteni.

 

„Az olyan ügyekben, mint a kisebbségi státusz vagy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapelveinek betartása, fontosnak tartom a nyílt kommunikáció folytatását bevált formátumokon, például vegyes bizottságokon belül”

 

– tette hozzá.

 

A találkozón szó esett a V4-ek együttműködésének jövőjéről is. Egyetértettek abban, hogy a V4 sok jó ötletet és projektet hozott több mint három évtizedes működés során. Blanár szerint Szlovákia ezért továbbra is szeretné folytatni a közös fellépést a különböző témákban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!