Nyitókép: Matúš Šutaj Eštok/Facebook

 

180 fokos fordulatot vett Szlovákia hozzáállása az illegális migrációhoz – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter, miután csütörtökön Prágában találkozott Vít Rakušan cseh tárcabeli kollégájával.

 

Šutaj Eštok szerint az előző kormány úgy közelítette meg a problémát, hogy Szlovákia biztonságos tranzitország legyen mind az illegális migránsok, mind a csempészek számára.

 

„Az új kormány hivatalba lépése után megtette a szükséges lépéseket annak egyértelművé tételére, hogy az illegális migrációval kapcsolatos politikánk 180 fokos fordulatot vett”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki a szlovák miniszter. Szerinte a kormány kész mindent megtenni Szlovákia déli határának védelme érdekében.

 

A közelmúltban a déli határon történt nagyszabású beavatkozás célja nem az illegális migránsok elfogása volt, hanem az, hogy egyértelmű jelzést küldjenek a szlovák migrációs politika megváltozásáról. Robert Fico kabinetje ugyanakkor el akarja érni a határellenőrzés mielőbbi eltörlését Szlovákia és Csehország között.

 

A szlovák belügyminisztérium vezetője méltatta Vít Rakušan azon törekvését, hogy Németországgal és Ausztriával kibővítve hívják össze a Visegrádi Négyek belügyminisztereinek találkozóját. Šutaj Eštok szerint kérdésessé válik a schengeni térség jövője, ha ezek az országok külön-külön határellenőrzéseket vezetnek be, ezért szükség van a kiszélesített közép-európai párbeszédre.

 

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia teljesíteni fogja a schengeni övezet védelméből adódó feladatait.

 

„Elkötelezettek vagyunk a csempészek és az illegális migráció elleni küzdelem mellett… Nem akarjuk, hogy Szlovákiában gettók és no-go zónák jöjjenek létre, mint Franciaországban, Németországban, Svédországban, Belgiumban és máshol”

 

– mondta Šutaj Eštok.

 

Elmondása szerint a csempészek alvó terrorista sejteket is megpróbálnak bejuttatni. „Nem történhet meg, hogy a helyzet alábecsülésével bármilyen terrortámadás lehetőségét megteremtsük” – tette hozzá.

 

A cseh belügyminiszter arra számít, hogy a Szlovákia és Csehország közötti együttműködés minősége változatlan marad az illegális migráció megoldása terén. Azt szeretnénk elérni, hogy a szlovák-cseh határon bevezetett ellenőrzéseket mielőbb eltöröljék, hiszen ezeket anyagilag és logisztikailag is igényes fenntartani. „Belügyminiszterként viszont biztosítanom kell Csehország polgárainak biztonságát” – mondta.

 

Rakušan azt is elmondta, változatlan formában aláírták Šutaj Eštokkal az államhatárokról szóló szerződést.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!