Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az elmúlt napokban nagy felháborodást keltett Erik Tomáš (HLAS) nyugdíjreform-tervezete, amelynek egyik része a 2 százalékos adófelajánlás átirányítása a nyugdíjalapba. Ez ugyanis a nem kormányzati szervezetek forrásait rövidíti meg több tízmillió euróval.

 

Robert Fico (Smer) kormányfő nem csinált titkot belőle, hogy azért is szimpatizál Tomáš terveivel, mert azzal az eddig érinthetetlen harmadik szektort, az NGO-kat veheti célkeresztbe. Ennek politikai okai vannak: számtalan nem kormányzati szervezet egy adott ideológiai politikai irány javára tevékenykedik, például amerikai külpolitikával azonos célokat szorgalmazó agytrösztként, vagy névleg független, valójában liberális pártok felé húzó, magát a kormány ellensúlyának tartó szervezetként (Transparency).

 

Fico most kijelentette, hogy egyértelműen külön kel választani a „politikai NGO-kat azoktól a szervezetektől, amelyek azt teszik, ami valójában a dolguk”.

 

 hirdetes_300x300  

„Ezért nagyon is helyes lépés volt a 13. nyugdíjhoz szükséges pénzügyi források keresésénél meghozni ezt a döntést”

 

mondta Fico arra utalva, hogy a szülői bónuszként ismert nyugdíjhozzájárulást ezentúl nem a dolgozó gyerekek járulékaiból finanszírozná a kormány, hanem a 2 százalékos adótámogatásból, amit rendszerint nonprofit szervezetek kapnak.

 

A változtatás számokban azt jelentené, hogy az adó két százalékából NGO-khoz befolyó 86,4 millió euró 40-50 millió euróval csökkenne.

 

„Világosan fogalmazok: véget értek azok az idők, amikor a nem kormányzati szervezetek irányították az országot. Ha más országban a kormányok hagyják is, hogy a bankszektor és az NGO-k diktáljanak, nálunk ez biztosan nem fog működni”

 

szúrt oda Fico. Hozzáette, hogy el akarja különíteni a politikai tevékenységet űző NGO-kat a többitől.

 

„Nem indokolt, hogy a politikai tevékenységet végző NGO-k továbbra is pénzt kapjanak az állam forrásaiból. Keressenek maguknak gazdag külföldi szponzorokat, hiszen már most is van nekik”

 

mondta a kormányfő.

 

Fico szerint az embereknek, beteg gyerekeknek segítő, természet- és műemlékvédelmet szolgáló NGO-knak nem kell tartaniuk attól, hogy források nélkül maradnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.