Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Túlélésért küzd a Demokrati, Eduard Heger és Jaroslav Naď pártja. Több százezres tartozásai vannak, amelyeket nem tud fizetni. A választásokon éppen lecsúsztak a 3 százalékos küszöbről, ami állami támogatást biztosított volna számukra. Eduard Heger már korábban jelezte, hogy pártjának anyagi támogatókra van szüksége. Az egykori kormányfő, aki egyetlen választási ciklus alatt kétszer is képes volt megbukni, most súlyos pénzügyi problémákkal néz szembe.

 

Annak ellenére, hogy a párt alelnöke és egyik alapítója, Jaroslav Naď, volt védelmi miniszter a héten arról beszélt az Expres Rádióban, hogy a Demokrati helyzete stabilizálódott, a Transparency International Slovensko (TIS) azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek épp az ellenkezője igaz.

 

A TIS információinak ezúttal azért érdemes hitelt adni, mert Heger kormánya és pártja anno teljesen vakon követte a nyugati partnerek elvárásait, legyen szó Ukrajnáról vagy szankciós politikáról. A Demokrati pedig olyan mélyatlantista-progresszív politikusok terméke, mint Naď, a magyargyűlölő Rastislav Káčer, Karel Hirman és mások. Ökölszabályként elfogadhatjuk, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Ráadásul megállapításai elég konkrétak.

 

 hirdetes_300x300  

A Demokrati 295 ezer euró hitelt vett fel, de nem csak hitelezőinek, de marketing szolgáltatásokat nyújtó beszállítóinak is tartozik.

 

Andrea Letanovská, aki a párt listavezetője volt, és aki biztonsági fenyegetésnek nevezte Magyarországot a választások ideje alatt, 90 ezer euró kölcsönt adott a pártnak a kampányra. Ő nemrég bejelentette, hogy elengedi a tartozást a Demokratinak.

 

További 35 ezer eurós hitelt nyújtott Miroslav Kollár, szintén liberális-atlantista politikus. Ő volt az elnöke az egykori Spolunak, amit először Dzurinda kedvéért Modrá Koalíciának nevezett át, majd mikor Heger felkarolása mellett döntött, ebből a pártból lett a Demokrati.

 

Kollár már kevésbé volt nagylelkű, az adósságotnem engedte el, de a lejárati idejét meghatározatlan időre meghosszabbította.

 

A probléma nem saját berkeikben van. A párt 2,18 millió eurót költött kampányra, a hetedik legtöbbet az egész választási mezőnyből, és teljes kudarcot vallott. A 2,18 millió eurós cechnek csak egy részét tudták kifizetni a választások után, így 400 ezer eurós különbözet van a transzparens számla számai és a belügyminisztériumhoz benyújtott zárszámadás között. 

 

A Demokrati szó szerint fejjel ment a falnak. Teljesen félreértelmezték esélyeiket. Eredetileg 1,8 millió eurós kampányt terveztek, de a hajrában további százezreket toltak a marketingbe, hogy elérjék az 5 százalékos küszöböt.

 

A legnagyobb értékű kifizetetlen számla Ján Šubák felé alakult ki. Pártja, a Dobrý deň Slovensko a kampány előtt egyesült a Demokratival. Ez utóbbi így kaphatta meg az előbbi által már lefoglalt 1100 óriásplakátot. Csak ezek együttés értéke 370 ezer euróra rúg.

 

Šubák még külön 170 ezer eurónyi óriásplakátot biztosított a Demokratinak, illetve adott 30 ezer eurónyi kölcsönt is.

 

A helyzet önmagáért beszél. A pártelnök posztról leköszönő Eduard Heger ezen a héten is felszólította a nyilvánosságot, hogy támogassák pártja túlélését…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!