Nyitókép: TA3/screenshot

 

A koalíciós tanács pénteken úgy döntött, hogy minden nyugdíjasnak egyszeri juttatást küldünk, amit decemberben kapnak meg – jelentette be Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi minisztere a TA3 televízió Politikában című műsorában. A hozzájárulás összegéről bővebben nem kívánt beszélni, csak annyit árult el, hogy magassága megfelel annak az időszaknak, amióta ez a kormány hatalmon van. Robert Fico negyedik kabinetjét ez év október 25-én nevezte ki Zuzana Čaputová államfő.

 

További pénz

 

„A pénzt ennek a költségvetésnek a fel nem használt pénzforrásaiból fogjuk kivenni” – mondta Tomáš azzal kapcsolatban, hogy a kormány miből akarja finanszírozni a nyugdíjasok decemberi juttatását.

 hirdetes_300x300  

 

Kijelentése azután hangzott el, hogy vitapartnere, az SaS-es Marián Viskupič amiatt bírálta, hogy Hlas a választások előtt az átlagnyugdíjjal megegyező 13. nyugdíjat ígért.

 

Tomáš cáfolta, hogy a 13. nyugdíjat erre az évre ígérték volna, és egyebek mellett hozzátette, még a Szociális Biztosító vezetője is azt mondta, hogy ez technikailag lehetetlen. Ezért a 606 eurós 13. nyugdíjat csak jövő év decemberében fizetik ki. Ehelyett ebben az évben az idősek a már említett juttatást kapják meg.

 

Tomáš szerint az öregségi nyugdíjra jogosultak mellett a rokkantnyugdíjasok és az özvegyi nyugdíjban részesülők is jogosultak lesznek a 13. nyugdíjra. Az ő nyugdíjuk szintén átlagos szinten lesz, és egyúttal törvénybe is iktatják, hogy ne legyen alacsonyabb 300 eurónál.

 

A koalíciónak egy államfőjelöltje lesz

 

A vita során szó esett Andrej Danko kijelentéseiről is, aki nyilvánosan vonta kétségbe azt, hogy ez a kormány képes lesz-e végigkormányozni a választási időszakot. Erik Tomáš kijelentette, egyelőre nem észlelte a koalíciós válság jeleit. „Szerintem semmi különös nem történik” – mondta Tomáš.

 

Elmondása szerint holnap elfogadhatják a kormány programnyilatkozatát, amit a parlament már kedden tárgyalhat. Ennek része lesz a bankadó bevezetése is, amit Marián Viskupič kritizált. Szerinte a bankok ezt majd különféle illetékek útján beszedik az emberektől, vagy akár az államtól. „A szlovák adósság hatvan százaléka a szlovák bankfiókok tulajdonában van” – mutatott rá Viskupič.

 

Danko a koalíció stabilitásával kapcsolatos spekulációi mellett azt is bejelentette, hogy az SNS változtatni szeretne az elnökválasztáson. Az új rendszer szerint ismét a parlamentnek kellene megválasztania az elnököt úgy, mint a 90-es években.

 

Danko szerint a parlamentnek kellene megválasztania az államfőt

 

Erik Tomáš kijelentette, hogy a Hlas-SD soha nem támogatna egy ilyen változtatást. „A Hlas soha nem fogja megszavazni az elnök közvetlen megválasztását” – mondta Tomáš. Szerinte a koalíciónak egy elnökjelöltje lesz.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!