Nyitókép: Jana Birošová/SITA

 

A kormány hétfőn fogadta el programját. Ezt követően a kormány a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé terjeszti programnyilatkozatát, és a parlament bizalmát kéri.

 

„A kormány programnyilatkozatának ambíciója, hogy reagáljon azokra a körülményekre és eseményekre, amelyek jelentősen befolyásolják a Szlovák Köztársaság politikai, gazdasági, pénzügyi, társadalmi és jogi helyzetét a világban”

 

– fogalmaz a kormánykabinet az anyagban.

 

 hirdetes_300x300  

Az új kormány a piaci elveken alapuló, a jól működő és a kellő mértékben szabályozott piacgazdaságon alapuló erős szociális és jogállamot részesíti előnyben – fogalmaz a programnyilatkozat. Kijelenti, hogy minden szinten megújítja a partnerségi párbeszédet, és tisztelettel közelíti meg a partnerek jogos igényeit.

 

Mit vállal a nemzeti közösségek irányába:

 

„Jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életet” – A Fico-kabinet elfogadta programnyilatkozatát

 

Ugyanakkor meg akarja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Szlovákia modern és hatékony állammá váljon, amely a szociális biztonságot, a versenyképes üzleti környezetet, az oktatás és az egészségügy minőségének javítását, valamint az igazságszolgáltatásba és a jogállamba vetett közbizalom erősítését helyezi előtérbe.

 

„A fontos nemzeti társadalmi-gazdasági célok azonban nem teszik lehetővé, hogy Szlovákia új kormánya tovább növelje a védelmi kiadásokat”

 

– mutat rá a kormánykabinet.

 

Saját szavai szerint véget vet a biztonsági erők politikai célú visszaéléseinek, és megnyugtatja a polarizált társadalmat.

 

A kormány figyelmet kíván fordítani a nemzeti önbizalomra, a szuverenitás erősítésére, az államiságra és az egészséges hazaszeretetre, az állami jelképek, a nemzeti és kulturális hagyományok tiszteletére.

 

 „A Szlovák Köztársaság kormánya továbbra is támogatni fogja az ukrajnai konfliktus olyan megoldásait, amelyek a nemzetközi jog elvein fognak alapulni, beleértve Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, valamint természetes jogát az önvédelemhez”

 

– áll a programnyilatkozatban.

 

A Szlovák Köztársaság alkotmánya szerint minden új kormánynak a kinevezésétől számított 30 napon belül meg kell jelennie a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa előtt, ismertetnie kell programját és bizalmat kell kérnie.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!