Nyitókép: Facebook, Igor Matovič

 

A kormány tegnap, november 13-án elfogadta a Smer–Hlas–SNS következő négy évre vonatkozó választási programját. A 88 oldalas dokumentumról, melynek magyar szempontból releváns fejezetét külön is elemeztük, ma kezdte meg a vitát a parlament.

 

„Egyetértünk abban, hogy a rajtvonal, ahonnan ez a kormány elindul, nagyon rögös, tele van aknákkal és fenyegető mechanizmusokkal. Egyetértünk abban, hogy a modern Szlovákia történetében még soha nem vette át kormány a pénzügyi, társadalmi és gazdasági ügyeket azok ilyen tönkretett állapotában, amint azt az államháztartásnál látjuk”

 

– mondta Fico. Szerinte a szabad piac csődöt mond.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette: a kormány egy olyan időszakban veszi át a hatalmat, amikor ráébredünk, hogy „a háttérben sulykolt multikulturális nézet nem hozta meg azt a hatást, amit elvártak tőle”. Rámutatott a világ helyzetére és a háborús konfliktusokra, beszélt a nemzetközi jog megsértéséről és a nemzetközi szervezetek tekintélyvesztéséről.

 

A miniszterelnök előterjesztő beszédében a nemzetközi jog betartását és az alkotmányunk tiszteletben tartását kérte a képviselőktől. Kijelentette, hogy Szlovákia külpolitikája mind a négy égtáj felé fog fordulni, Szlovákia pedig szuverén módon fog fellépni a világ dolgaiban. Bejelentette, hogy kormánya szeretné megszüntetni a jogállamiság hiányosságait, és több törvénytervezet támogatását is kéri majd. Kiemelte azt is, hogy az államhatalom az emberektől származik, és az országot nem irányíthatja a média vagy a civil szervezetek.

 

Robert Fico felszólalását az ellenzéki Szlovákia mozgalom vezetője, Igor Matovič arra használta ki, hogy egy „lelkiismeretlen hazug” feliratú táblát tartott Fico kormányfő elé.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!