Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Nem sikerült megnyitni a Ľuboš Blaha (Smer-SD) parlamenti alelnök leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést, ezért a parlament nem fog tárgyalni a javaslatról. Az ülés programját 69 képviselő támogatta, 78 ellene szavazott, 1 tartózkodott, 1 képviselő pedig nem szavazott.

 

A rendkívüli ülést az ellenzéki KDH kezdeményezte, és az ellenzék több tagja is támogatta. Blahát azért akarták leváltani, mert parlamenti irodájában leakasztotta a falról Zuzana Čaputová államfő portréját és Che Guevara képét tette a helyére, továbbá eltávolította az Európai Unió zászlaját is.

 

A KDH nem zárta ki, hogy újabb próbálkozást tesz Blaha leváltására. „Továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy Blaha nyilvánosan kérjen bocsánatot, távolítsa el Che Guevara képét az irodájából, és tegye vissza a helyére az Európai Unió zászlaját” – mondta Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS szerint Blaha minden egyes nap újra bebizonyítja, hogy méltatlan a parlament alelnöki posztjára. „Ez olyan közjogi tisztség, amelyet tisztességes, jó modorú és jó fellépésű, jó diplomáciai érzékkel megáldott politikusnak kell betöltenie. Ľuboš Blaha képtelen ilyen viselkedésre” – mondta Branislav Gröhling, az SaS frakcióvezetője.

 

Martin Dubéci, a PS frakcióvezetőjének elmondása szerint a parlament alelnökének a demokratikus értékeket kell képviselnie, és alkalmasnak kell lennie a tisztelettudó párbeszédre. „Ľuboš Blaha ilyen szempontból teljes csőd, nem lenne szabad képviselnie a törvényhozást” – írta Dubéci a közösségi oldalán.

 

Michal Šipoš, a Slovensko, Za ľudí, KÚ frakcióvezetője szégyennek tartja, hogy Blaha a parlament alelnöke lett. „Tárgyalni és szavazni kellett volna róla, mi természetesen támogatjuk a leváltását” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!