Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A kormány programnyilatkozata elégtelen és megrekedt a múltban – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke és a parlament alelnöke a beterjesztett kormányprogrammal kapcsolatos keddi vitán. A dokumentumot homályosnak, lyukacsosnak nevezte, ami nélkülözi a konkrétumokat, ezért a PS nem fog bizalmat szavazni a kormánynak.

 

„Robert Fico (Smer-SD) olyan programnyilatkozatot terjesztett elénk, ami nagyon változatos minőségű passzusok összeállítása. Vannak benne teljes hülyeségek és csúsztatások, káros és megvalósíthatatlan javaslatok. Vannak benne olyan passzusok is, amelyeket a minisztériumi tisztviselők elfogadhatóan megírtak, de ezek nagy valószínűséggel sosem fognak teljesülni”

 

– értékelte Šimečka.

 

 hirdetes_300x300  

A PS vezetője szerint a benyújtott dokumentumból hiányzik a tartalom, az út és a cél. Állítása szerint a kabinet nem teljesíti ígéreteit, és nem is reagál a Szlovákia előtt álló fő kihívásokra. Šimeček szerint az egyetlen dolog, ami a kormányt motiválja és amire terve is van, az a bosszú és a belügyminisztériumban végrehajtandó tisztogatások.

 

Šimečka többek között azt kritizálta, hogy a programtervezetből hiányzik a legsebezhetőbb csoport megsegítése, említést sem tesz az inkluzív oktatásról és a szegregáció megszüntetéséről. Szerinte aggodalomra ad okot a természetvédelmi területek besorolásának módosítása, valamint a nyugdíjpillérekkel kapcsolatban tervezett változások. A programnyilatkozat arról árulkodik, hogy a kormány az ellenőrzése alá akarja vonni a közmédiát, ellenben említést sem tesz az Európa biztonságát fenyegető orosz külpolitikai törekvésekről. Šimečka szerint ilyen kormányprogrammal stagnálás vár az országra a következő években.

 

Kedden megkezdődött a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának rendkívüli ülése a kormány programnyilatkozatáról. A kabinet azért jött, hogy bemutassa programját, és a parlament bizalmát kérje.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!