Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Csütörtök reggel Peter Pellegrini (Hlas-SD), a parlament elnöke utasítást adott ki azon irányelv megváltoztatására, amely a média parlamenti működését érinti.

 

Pellegrini egy olyan rendelkezéssel igazította ki az irányelvet, amely kimondja, hogy amíg a Szlovákia (korábbi OĽaNO) mozgalom parlamenti klubjának elnöke, Michal Šipoš meg nem ígéri, hogy klubjának képviselői a jövőben tartózkodnak az interjút adó más parlamenti képviselők elleni támadásoktól, addig élő bejelentkezéseket és interjúkat csak a parlamenti könyvtárban lehet csinálni.

 

Matovič incidense Mažgúttal

 hirdetes_300x300  

 

Amint azt Pellegrini a parlament plenáris ülésén bejelentette, a könyvtár előtt egy szlovák rendőr fog állni. Pellegrini a szerdai incidens alapján hajtotta végre ezeket a változtatásokat, amikor is a Szlovákia mozgalom elnöke, Igor Matovič még az élő előadás kezdete előtt verbálisan támadni kezdte Ján Mažgút (Smer-SD) képviselőt, aki az RTVS élő adásában szerepelt volna.

 

Matovič ezúttal Mažgúttal „akasztotta össze a bajszát”

 

„Ez a döntés jelentős kényelmetlenséget fog okozni a médiának abból a szempontból, hogy mindenki beférjen a könyvtárba. Ezért azonban Šipoš és a Szlovákia parlamenti klub a felelős. Amint a Szlovákia mozgalom parlamenti klubjának elnöke szerdai kérésemnek megfelelően eljön utánam és biztosít arról, hogy a szerdai incidenshez hasonló eset többé nem fordul elő, azonnal megszüntetem ezt az intézkedést”

 

– tájékoztatott Pellegrini.

 

Šipoš nem reagált

 

Michal Šipoš, a Szlovákia parlamenti klub elnöke ugyan jelen volt az ülésen, de nem reagált a parlament elnökének szavaira.

 

„Részemről semmilyen személyes dolog nem történt. Ha a Hlas-SD, a PS vagy az SaS képviselője így viselkedett volna, én is ugyanezt tettem volna” – mondta.

 

Matovič szerdán a plenáris ülésen felszólalt az eljárási javaslattal kapcsolatban, és azt üzente Pellegrininek, hogy nem szabadna új szabályokat alkotnia. A parlament elnöke kikapcsolta Matovič mikrofonját, mivel a javaslata nem eljárási jellegű volt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!