Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Pénteken tartott kongresszust a Smer, ahol Robert Fico vázolta a párt legnagyobb kihívásait. Beszélt arról is, hogy pártjának rendeznie kell viszonyát a Smer tagságát felfüggesztő európai szocialista pártcsaláddal. Bejelentette, hogy a Smer az európai parlamenti választási listáját Monika Beňová fogja vezetni – legalábbis Fico őt javasolja majd -, és a listán rajta lesz Ľuboš Blaha, a nyíltan USA-ellenes, oroszpárti marxista smeres képviselő. Az elnökválasztások kapcsán azonban igencsak titokzatosan nyilatkozott.

 

Fico leszögezte, hogy különböző elképzelések vannak a koalíciós partnerek részéről az elnökválasztásokat illetően.

 

„Ezek az elképzelések megvalósulásuk esetén alapjaiban írnák át Szlovákia politikai térképét”

 

mondta. Többet azonban nem árult el.

 hirdetes_300x300  

 

Jelenleg Ivan Korčok, az SaS volt külügyminisztere, az liberálprogresszív-atlantista közeg legújabb üdvöskéje említhető a fő indulók között, és elég nagy a nyomás Peter Pellegrinin, hogy ő is induljon, aki fontolgatja is a dolgot.

 

Egyelőre nem tudni, hogy a mainstream sajtó a koalíció szétverése céljából támogatja ennyire Pellegrinit, vagy azért, mert a jelenlegi házelnök tudna legkönnyebben győzni a koalíció támogatásával vagy épp jelöltje ellen. Pellegrini ráadásul sok tekintetben közös nevezővel bír a progresszív mainstreammel.

 

Andrej Danko (SNS) helyettes házelnök szerint azonban a koalíció egyetlen életképes jelöltje Robert Fico lehetne, ő azonban aligha fog lemondani a miniszterelnöki székről, azzal ugyanis az egész koalíció működését kockáztatná.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!