Nyitókép: RTVS

 

Az Európai Unió tizenkettedik oroszellenes szankciócsomagjához a Smer-SD hatástanulmányt követel nemcsak az EU-ra, hanem Szlovákiára kifejtett hatásával kapcsolatban is – jelentette ki Juraj Blanár (Smer-SD) külügyminiszter az RTVS Szombati párbeszédek c. műsorában.

 

„Számunkra a vörös vonal az, hogy nem szerepelhet benne a nukleáris üzemanyag, mert az atomerőműveink még nem alakultak át annyira, hogy más, helyettesítő üzemanyaggal működhessenek. Ez biztosan nem szerepelhet a szankciócsomagban“

 

– hangsúlyozta Blanár.

 

 hirdetes_300x300  

Ebben Blanári vitapartnere, az ellenzéki Tomáš Valášek (PS) is egyetért a Smer-SD-vel. Szerinte, ha a nukleáris üzemanyag megjelenne a szankciócsomagban, azt bármelyik kormány megvétózná. „Ha nincs alternatívánk, akkor alternatívát kell kialkudnunk” – jegyezte meg Valášek.

 

Ugyanakkor védelmébe vette a korábbi Oroszország elleni szankciócsomagokat. Rámutatott, hogy ezek oda vezettek, hogy Oroszország képtelen volt felfegyverezni hadseregét. Blanár azonban azzal érvelt, hogy a szankciós politika nem állította meg Oroszországot, inkább a szlovák vállalkozásokra volt hatással.

 

Blanár azt is megismételte, hogy a Smer-SD kiáll Szlovákia EU- és NATO-tagsága mellett, a párt ezzel kapcsolatban nem változtatott álláspontján. Azt előre nem akarta kijelenteni, hogy valamit megvétóznak-e, de az első helyen Szlovákiának kell szerepelnie.

 

Valášek a kormányprogrammal kapcsolatban azt bírálta, hogy az azt sugallja, az előző kormányok „térden csúszva” közelítették meg a külpolitikát. Ezt helytelennek és veszélyesnek nevezte. „Azzal, hogy delegitimálják mások véleményét, nem hallgatják meg a jó ötleteiket sem” – jegyezte meg.

 

Blanár pozitívan ítélte meg a legális migrációt, de határozottan ellenzi az illegális migrációt. Mint mondta, üdvözli a belügyminisztérium tevékenységét. Szerinte elrettentő politikát kell folytatni. Valášek egyetértett azzal, hogy az illegális migrációval foglalkozni kell, de nem furcsa félkatonai gyakorlatokkal, amelyek „még a nyulat sem riasztják el”. Valamilyen módon szolidaritást kell mutatni azokkal az országokkal, amelyek nem tudják kezelni a menedékkérők rohamát.

 

A Smer-SD támogatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást. Készen áll a vitára, de megvannak a feltételei. Blanár szerint a pénzt arra kell fordítani, amire szánták, és nem lehet elvesztegetni. Nem lehet hatással a kohézióra vagy a közös agrárpolitikára, ugyanakkor a pénznek az Ukrajnával érintkező infrastruktúra helyreállítására is el kell jutnia. Valášek is érzékeli a pénzügyi segélyek fontosságát, figyelembe véve azt is, hogy Szlovákia azon kevés ország egyike, amely Ukrajnával szomszédos. Az ország így a jövőben profitálhat a határon átnyúló kereskedelemből. Egyetért azzal, hogy a segélyek újraelosztását szorosan figyelemmel kell kísérni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!