Nyitókép: tvnoviny.sk/Ľubomíra Ivanková

 

Peter Pellegrini, a parlament elnöke és a Hlas-SD párt vezetője még nem döntötte el, indul-e a jövő évi elnökválasztáson. Ha ez megtörténik, a pártnak túl kell élnie – jelentette ki Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter a Markíza Televízió Testre szabva c. műsorában.

 

Tomáš szerint a párt nem tart attól, hogy Pellegrini elnökké választása után egyesülhet a Smer-SD-vel. „A választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak a Hlas és a Smer pártok között, és a két szociáldemokrácia tudja, hogyan kell egymás mellett dolgozni” – szögezte le Tomáš. Saját elmondása szerint nem gondolt arra, hogy indulna a pártelnöki posztért.

 

Vitapartnere, Veronika Remišová (Slovensko–Za ľudí–KÚ)parlamenti képviselő egyelőre még nem tudta megmondani, indul-e az EP-választásokon. Remišová kijelentette, hogy soha nem működtek együtt a Smer-SD-vel vagy a Hlas-SD-vel, és semmilyen törvény értelmében nem terveznek ilyet. Így válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a Smer-SD műhelyből származó alkotmánytörvény-tervezetet az azonos neműek gyermekvállalásának tilalmáról.

 hirdetes_810x300  

 

A Szlovákia mozgalom vezetőjének, Igor Matovičnak Ján Mažgút (Smer-SD) parlamenti képviselővel szembeni fellépése kapcsán kijelentette, hogy minden képviselő felelős a saját kijelentéseiért. „Ez az ő politikai stílusa, és úgy csinálja a politikáját, ahogy jónak látja” – mutatott rá. Remišová szerint a kevesebb agresszivitás előnyösebb lenne. Tomáš szerint furcsa, hogy Matovič minden incidensnél jelen van.

 

A második nyugdíjpillér jövőjéről még nem tárgyalt a munkaügyi miniszter. Állítása szerint az alkotmányban nem fognak változtatni a nyugdíjrendszer „hárompilléres” jellegén. „Megvizsgáljuk az olyan paramétereket, hogy a második és harmadik pillér sikeres-e” – mondta Tomáš.

 

Tomáš szerint idén az átlagnyugdíj nagyságában folyósítják a tizenharmadik nyugdíjat a nyugdíjasoknak. Ezt a rokkantak és az özvegyek is megkapják. „A jelenlegi szülői nyugdíjból egy centet sem veszünk el, hanem a szülői nyugdíjra szánt 315 millió eurós teljes összeget áttesszük a 13. nyugdíjra szánt összegünkbe” – magyarázta a miniszter. Hozzátette, a nyugdíjasok idén „Matovič szociális segélyét” is megkapják.

 

Remišová a műsorban több hazugságra is rámutatott a 13. nyugdíj kifizetésével kapcsolatban. „Két nyugdíjas, aki két gyermeket nevelt fel, 936 eurót kapnak a szülői bónuszunkon. Ezt a pénzt pedig elveszik tőlük“ – állította. A képviselő ugyanakkor hozzátette: a Hlas-SD már az előválasztási kampányban tudta, hogy nem fogja tudni kifizetni a 13. nyugdíjat 640 euró értékben, ennek ellenére átverte a nyugdíjasokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!