Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Robert Fico (Smer) kormányfő hétfőn bejelentette, hogy megszakítja a kommunikációt a liberális médiával, egészen addig, amíg azok nem kezdik el objektíven végezni a munkájukat. A kormányfő a mai bejelentés szerint lényegében feketelistára tette a Markíza Televíziót, valamint  a progresszív Denník N, SME és Atkuality.sk lapokat.

 

Fico saját elmondása szerint tiszteletben tartja, hogy a közhatalmi szervek törvénybe foglalt módon kötelesek informálni tevékenységükről a sajtót. Ugyanakkor rámutatott, hogy ennek a kötelezettségnek a célja a nyilvánosság valós, objektív és megfelelő időben történő tájékoztatása.

 

Az általa felsorolt sajtóorgánumok pedig az új kormány létrejöttének első pillanatától nem teljesítik a felsorolt feltételeket, különösen nem a kormánnyal és a miniszterelnök személyével szemben.

 

 hirdetes_300x300  

A kormányfő szerint a sajtó említett szereplői „ellenséges politikai álláspontokat fogalmaznak meg, amelyeket hamis vagy hiányos információkkal támasztanak alá, vagy konkrét információkat hallgatnak el”.

 

A dolog érdekessége, hogy hétfőn az említett médiumok képviselőit még beengedték a kormányhivatalba, ahol a kormány épp ülésezett. Robert Fico közleménye a négy médiummal folytatott kommunikáció felfüggesztésére az ülés alatt került ki. Fico már a múlt héten jelezte, hogy felül fogják vizsgálni a Denník N, a SME, az Aktuality.sk és a Markíza akkreditációját a kormányhivatalba, tekintettel arra, hogy ellenséges médiumokról van szó.

 

Fico azt is kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálják annak lehetőségét, lehet-e ellenőrizni a sajtó tájékoztatásának hitelességét, és szerinte „nagyon valószínű”, hogy egyes médiumok nem fognak akkreditációt kapni a kormányhivatalba való belépéshez.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.