Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

A IV. Fico-kormány kormányprogramjában szerepel az össznemzeti felmérések bevezetése, ami nyilvánvalóan a magyarországi nemzeti konzultációk mintájára vizsgálná a közvélemény aktuális álláspontját. A liberális sajtó és a velük egy húron pendülő „szakértők” természetesen kritizálják a lépést. Leginkább azért, mert az ötlet magyar. És mert megkérdőjelezné a Szlovákiában túlnyomóan liberális sajtó dominanciáját a véleményformálásban.

 

A liberális lapokban azzal érvelnek, hogy Magyarországon is alacsony a részvétel. Az érvelés sántít, már csak azért is, mert olyanok nyilatkoznak, mint Václav Hřích, a kétes eredményeivel magát számtalanszor lejárató AKO közvélemény-kutató ügynökség vezetője.

 

Hřích szerint a nemzeti konzultáció azért nem jó megoldás, mert a felmérések „reprezentatív” mintával dolgoznak.

 

 hirdetes_810x300  

Itt érdemes felhívni a figyelmet, hogy az AKO, a Focus és a többi közvélemény-kutató ügynökség immáron a második parlamenti választásokat bukták el, nemcsak rendes felmérések során mérve totálisan mellé a pártok támogatottságát, de még az exit pollokban is.

 

Ráadásul az elmúlt három évben számtalan olyan eset volt, hogy politikailag motivált felméréseket tettek közzé. Például mikor a Focus irányított felmérésével próbálták összeboronálni a KDH-t a Demokratival. Ennek célja az volt, hogy a Nyugatot teljesen és kritikátlanul szolgáló Eduard Heger volt kormányfő pártja ne bukjon ki a parlamentből, mert az az általa megtestesített politikát is minősítené. A KDH nem állt kötélnek, Heger pedig 2,97 százalékkal ki is esett a parlamentből.

 

A másik példa magyar vonatkozású. Mikor elkezdődött a Most-Híd platform egykori vezetésének belső aknamunkája a Szövetség szétverésére, az AKO ügynökség mesterségesen felfújta a Magyar Fórum támogatottságát, többször erősebbre mérték, mint a Szövetséget. És miközben Hřích és kollégái 1-3 százalékra mérték az új Most-Híd 2023-at és a Magyar Fórumot, valójában 0,1-0,2 százalékot teljesítettek.

 

A szlovákiai felmérések tehát a liberális mainstream politikai eszközévé silányultak. Ilyen körülmények között a nemzeti konzultációknak van létjogosultsága, ugyanis látva a közvélemény-kutató ügynökségek ténykedését, a konzultáció semmivel sem kevésbé reprezentatív, mint amit a ma Szlovákiában ismert felmérések képviselnek.

 

Mennyivel lehet pontatlanabb egy pesszimistán számolva is néhány százezer embert megmozgató nemzeti konzultáció, mint az az ezerfős mintatvétel alapján dolgozó felmérés, ami politikailag ugyanúgy motivált, mint amennyire egy kormányzati felmérés lehet?

 

Vagy egy másik egyszerű példa is: az elmúlt években a nagy közvélemény-kutató intézetek részéről egyetlen felmérés sem született arról, hogy a lakosság akarja-e az EU által tervezett migrációs paktumot, ami szerint minden be nem fogadott migránsért az adófizetők fizessenek 20 ezer eurót, és ami nem szabna felső határt a befogadandó migránsok számának. Az ilyen kérdések módszeres elkerülése szintén önmagáért beszél.

 

A pánik oka azonban nem szakmai. A Szlovákiában liberális dominanciájú sajtó ugyanis elvesztené egyeduralmát a valóság bemutatására. Eddig igen szoros együttműködés volt a közvélemény-kutató ügynökségek és a sajtó között. Ha volt egy narratíva, amit fel akartak erősíteni, akkor megfelelően manipulált kérdések alapján készítettek egy felmérést az alátámasztására.

 

A nemzeti konzultáció szlovákiai bevezetése ebbe az egyes pártok számára igen előnyös helyzetbe rondítana bele, természetesen a Hospodárske Noviny, a Denník N és a többi liberális média is tiltakozik, természetesen azokat a „szakértőket” megszólítva, akikkel együtt építették ki ezt a teljesen hitelét vesztett rendszert.

 

Az pedig már az színtiszta arrogancia jele, amikor valaki azzal érvel, hogy már most is vannak megfelelő konzultációs felmérések, amelyeket az Európai Bizottság vagy a Transparency International végez (ez szintén a HN cikkében jelent meg). Mindkét intézménytípus már számtalanszor bizonyította elfogultságát azokban a kérdésekben, amelyekben a lakosság véleménye határozottan szemben áll az uralkodó liberális narratívák véleményével.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.