Nyitókép: SITA

 

Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök állami funkcióját használja fel arra, hogy jelöltként prezentálja magát az elnökválasztáson – mutatott rá Ivan Korčok elnökjelölt és volt külügyminiszter a Joj Televízió műsorában.

 

Egyúttal kiemelte, a szlovák parlament elnöke írja ki az elnökválasztást, ami már kampánya tervezésénél is alapvető előnyt jelent számára a többi jelölttel szemben.

 

„A verseny tisztességessége és a demokratikus verseny egyenlősége érdekében fontos, hogy nemcsak hogy ő határozza meg az államfőválasztás időpontját, hanem ő az, aki ismeri is, ellentétben a többi jelölttel“ – szögezte le Korčok. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kérdéses helyzetre van megoldás.

 hirdetes_300x300  

 

„Az igazságosság kedvéért fontos lenne, hogy a házelnöki posztját átadja valamelyik alelnöknek, létrehozzon egy transzparens számlát, és az állami limuzinból átüljön egy kampányautóba“

 

– tette hozzá Korčok.

 

Peter Pellegrini házelnök szerint Ivan Korčok nyilatkozata politikai tapasztalatlanságát mutatja. Szerinte Korčok úgy mondott valamit, hogy nem tudatosította, mit is mond.

 

 „Semmi ilyesmi nem létezik, és érdekellentét sincs. Én csupán az alkotmányos kötelességemnek teszek eleget, azaz kihirdetem az államfőválasztás időpontjá. Nem tudom, hogy amennyiben Zuzana Čaputová államfő újraindulna a választáson, őt is felszólítaná-e arra, hogy mondjon le a mandátumáról, mert elnökként előnye lenne“

 

– mondta Pellegrini a mai sajtótájékoztatón.

 

A házelnök az elnökválasztás után a Hlas és a Smer párt esetleges egyesülését is kommentálta. „Ez egyáltalán nem lehetséges. Ez nem szerepel a tervben, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a Hlas-SD továbbra is független, egészséges, aktív, modern, szociáldemokrata párt maradjon, amely remélem több elnököt is túlél, és nem csak egy elnök pártja lesz“ – magyarázta Pellegrini.

 

Végezetül azt üzente a nyilvánosságnak, hogy ne keressék az utódját, mert még nem megy sehova.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.