Nyitókép forrása: SITA/Kancelária NR SR

 

A nyugdíjasok decemberben a korábban bejelentett 150 euró helyett 300 eurós egyszeri támogatást kapnak az államtól, jelentette be a második legnagyobb kormánypárt, a HLAS. Peter Pellegrini (HLAS) házelnök a sajtónak elmondta, hogy az intézkedésről megállapodtak már a pénzügyminisztériummal is.

 

Az intézkedés összköltsége 440 millió euró lesz, a parlamentnek pedig gyorsított eljárásban kell majd róla dönteni.

 

Erik Tomáš (HLAS) munka- és szociális ügyi miniszter korábban kijelentette, hogy a fejenkénti 150 eurós egyszeri kifizetés a költségvetésnek 220 millió eurójába kerülne. Ladislav Kamenickývel folytatott konzultációját követően azonban „találtak további 220 millió euró forrást”, így megdupláznák az összeget.

 

 hirdetes_300x300  

A 300 eurós összeg az úgynevezett 13. nyugdíj összegét egészítené ki. Az jelen állapotában az életjáradék nagyságával fordítottan arányosan 50-300 euró közötti összeget jelent a nyugdíjasok számára (a 300 eurós 13. nyugdíjra a legalacsonyabb nyugdíjat szedők jogosultak; ezt a változó nagyságú támogatás szokás emlegetni karácsonyi nyugdíjként is). Ezt fejelné meg a kormánykoalíció további 300 euróval.

 

A lépés egyfajta politikai manőver, mivel a HLAS nyomás alá került az ellenzék és a sajtó részéről, amiért a választási kampány idején beígért teljes összegű 13. nyugdíjat csak jövőre vezetik be (600 euró körüli összeggel).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!