Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

A parlament szerdán gyorsított eljárásban megszavazta a kormány nyugdíjreformról szóló javaslatát, amelynek értelmében decemberben a nyugdíjasok fejenként 300 euró egyszeri „rendkívüli támogatást” kapnak. Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszter azonban belengette a nyugdíjkorhatár csökkentését is.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Tomáš komoly nyomás alá került a sajtó és az ellenzék részéről, méghozzá két teljesen ellentétes okból: egyrészt azért, mert a HLAS ígéreteivel ellentétben idén még nem kerül bevezetésre a teljes értékű 13. nyugdíj, másrészt azért, mert plusz támogatásokat fogad el a kormány a nyugdíjasoknak (értsd: költekezik), holott a brüsszeli passzátszél szerint jelenleg megszorításokat és az állami kiadások csökkentését kellene foganatosítani.

 

A hétvégén Tomáš gyenge utalást tett arra, hogy fontolóra veszik a nyugdíjkorhatár csökkentését. Konkrétumokat nem árult el, még nagyvonalakban sem vázolt fel elképzelést, és gyanítható, hogy a témát inkább alibinek szánta azzal a narratívával szemben, hogy a HLAS átverte a nyugdíjasokat.

 

 hirdetes_300x300  

A munkaügyi minisztérium hivatalos álláspontja szerint a témában „előbb szakmai vitára van szükség”, és csak utána tudnak érdemben reagálni a sajtó kérdéseire. Magyarul: ez egyelőre nincs napirenden.

 

Főleg, hogy valószínűleg nincs is rá pénz. Tomáš épp azért szervezte át (megszüntetni nem tudta, de gyakorlatilag leépítette) a szülői bónuszt (dolgozó gyerekek után járó nyugdíj-kiegészítést), mert másképp nem talált volna forrásokat a 13. teljes értékű nyugdíj jövő évi bevezetésére. Ha pedig arra nem volt elég forrás, akkor aligha lenne a nyugdíjkorhatár csökkentésére. Persze, azt sem lehet kizárni, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentése címén később belenyúlnának a legalább 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjazás intézményébe, ami még fel sem futott rendesen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!