Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Richard Raši (HLAS) beruházásokért felelős miniszter azt tartaná ideálisnak, ha már a 2027-es választások is az új választási rendszer szerint zajlana. A miniszter erről a Markíza televízió Testre szabva című vitaműsorában beszélt. A HLAS kezdeményezésére került be a kormányprogramba, hogy egyetlen választási körzet helyett vegyes választási rendszert vezessenek be Szlovákiában, ahol minimum a régiók, de inkább a járások is saját jelölteket juttathatnak be a parlamentbe. Az SaS, amelynek választási bázisa Pozsonyban van, és amelynek érdekelt a fővárosi régió politikai felülreprezentáltságának fenntartásából, ellenzi az ötletet. A liberális pártot Branislav Gröhling volt oktatási miniszter képviselte a műsorban.

 

A HLAS elképzelése szerint a vegyes választási rendszer azt jelentené, hogy a képviselők egy részét járási listákon választanák meg. Ennek egyik olvasata lehet, hogy a parlament 79 képviselőjét (ennyi járás van) az egyes járások delegálják, és csak 71 képviselőt választanának országos listán.

 

Az SaS „választási csalásnak” nevezte az ilyen rendszer bevezetését.

 

 hirdetes_300x300  

Raši szerint azonban ez lenne „a leginkább demokratikus” megoldás, amely lehetővé tenné, hogy a régióknak is legyen képviselője. Megjegyezte, hogy az SaS 11 képviselőjéből csak három nem pozsonyi, de ők sem élnek bejelentett lakhelyükön, így természetes, hogy ellenzik az ötletet.

 

Raši szerint elképzelhető, és az lenne az ideális, ha már a 2027-es választások is a vegyes rendszerben valósulnának meg. Tudomásul veszi azonban, hogy ehhez alkotmányos többségre van szükség, amivel a jelenlegi kormány nem rendelkezik.

 

Korábban Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter kijelentette, hogy az alkotmányos többség és a választási reform folyamatának összetettsége miatt esélytelen, hogy a soron következő választások már az új rendszer szerint valósuljanak meg.

 

Gröhling kijelentette, hogy találkozóra hívja az ellenzéki pártokat, ahol megpróbálják megértetni partnereikkel, milyen előnyei és hátrányai lehetnek a vegyes választási rendszer bevezetésének. Szavaiból kitűnt, hogy a találkozó célja a KDH meggyőzése, hogy a liberális pártokkal azonos álláspontot képviseljenek a kérdésben. A KDH ugyanis már évekkel korábban a vegyes választási rendszerre való áttérést szorgalmazta.

 

Ahogy arra korábbi cikkünkben rávilágítottunk, Pozsony megye erősen felülreprezentált a parlamentben. A képviselők 35 százaléka él Pozsony megyében, miközben a megye Szlovákia lakosságának csak 13,2 százalékát adja.

 

Miért jogos felvetés a választási rendszer reformja, és miért támadják a progresszívok az ötletet?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!