Nyitókép forrása: 

 

Zuzana Dolinková (HLAS) egészségügyi miniszter a közmédia vasárnapi vitaműsorában kijelentette, hogy fenntartásai vannak az abortusztabletták bevezetését illetően, és a szakértőkkel akar egyeztetni a kérdésben. A látszólag színtiszta ideológiai kérdés valójában azért érdekes, mert Dolinkovát (Tomáš Drucker mellett) az egyik legprogresszívebb miniszterként tartják számon a kormányban. A nyilatkozat lényege így az, hogy nem zárja ki a bevezetését.

 

„A rendelet már az asztalomon van, de kifogásaim vannak, ezért szeretnék egyeztetni a nőgyógyászokkal és szülészorvosokkal a kérdésben”

 

mondta Dolinková. Az abortusztabletta engedélyezését még az előző, Zuzana Čapotová által kinevezett szakértői kormány, az Ódor Lajos vezette kabinet regnálása idején vették napirendre. Az abortusztabletták bevezetése elsősorban a liberális-progresszív agenda része.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségügyi minisztérium égisze alatt működő szakértői bizottság a tabletták alkalmazásának engedélyezését javasolta a miniszternek, és már csak a rendelet aláírása van hátra.

 

Az EU-ban maroknyi ország van amely nem, vagy csak szigorú ellenőrzések mellett engedélyezi az abortusztabletták alkalmazását. Köztük van Magyarország, Lengyelország, Ciprus, Litvánia és Málta.

 

Marek Krajčí, a Slovensko-ra átnevezett OĽANO képviselője, egykori egészségügyi miniszter, aki jelenleg a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, csak akkor engedélyezné a tabletta használatát, ha megállapítást nyert, ha a magzat már meghalt.

 

„Másrészről, úgy vélem, hogy ha az abortusztablettát a terhességmegszakítás egyik módjaként kezdjük el használni, akkor a törvényt sértenénk. Nem hiszem, hogy ezt egy rendelettel meg lehet oldani”

 

mondta Krajčí, arra utalva, hogy rendelet helyett a döntést inkább a parlamentre kellene bízni.

 

Dolniková azonban azzal érvelt, hogy az abortusztablettát csak orvosi felügyelet mellett, egészségügyi intézményben szabadna alkalmazni, és azt hangoztatta, hogy „ez az egyik legbiztonságosabb módja a terhesség megszakításának”.

 

Elég világos, hogy Dolinková nyitva hagyta a kérdést, és nem szívesen adná ki a döntés jogát a parlamentnek.

 

Bár az egészségügy úgy általában komoly anyagi nyomás alatt van, az egészségügyi miniszternek mégis ideológiai kérdéseket kell megoldani. Például az abortusztablettán kívül a Heger-kabinet idején bevezetett nemváltásról szóló rendeletet. Ezt Vladimír Lengvarský egykori egészségügyi miniszter lemondása után, utolsó hivatalban töltött napján fogadta el. Lengvarskýt az elnöki palotához közeli személyként tartották számon – ezt bizonyította az is, mikor csatlakozott az orosz Szputnyik V vakcina elleni médiahadjárathoz.

 

Lengvarský rendelete lehetővé teszi, hogy nemváltó műtét nélkül is jogi nemváltással lehessen élni, ami sokak szerint aláássa Szlovákia alkortmányjogi berendezkedését.

 

Dolinková visszavonta a rendelet érvényességét, de nem saját kezdeményezésére, hanem a legkisebb kormánypárt, az SNS követelésére. A miniszter hivatalos érvelése szerint a rendelet visszavonására a „koalíció stabilitásának megőrzése érdekében” volt szükség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!