Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ivan Korčok volt külügyminiszter, aki indul a jövő évi elnökválasztáson, külpolitikai programjának ismertetésekor részletesen kitárt a V4-ekre is. Állítja, hogy ő „nagy támogatója” a visegrádi formátumnak, ugyanakkor rögtön hozzá is tette, hogy csak egyetlen célja lehet a V4-es csoportnak: Közép-Európát a Nyugat felé vigye, és ezen kívül semmilyen más ideológiát nem szolgálhat az országcsoport.

 

„Szlovákiának nem érdeke, hogy a Visegrádi Négyek valamiféle védelmi fal legyen az állítólagos dekadens nyugat ellen, vagy hogy alternatívaként akarjon működni az EU intézményeivel szemben. Ahogy az sem érdeke, hogy a csoport akkor legyen a leghangosabb, amikor migrációról és gender-ideológiáról van szó”

 

mondta Korčok. Megjegyezzük, az a narratíva, hogy a V4 ne lehessen az uniós intézmények semmilyen szintű alternatívája, nem újkeletű dolog. Ezt a logikát az amerikaiak találták ki, mikor az EU 2017-ben elkezdte komolyan fontolgatni egy európai hadsereg létrehozásának lehetőségét. Washington akkor azzal reagált, hogy lehet róla szó, de nem lehet a NATO alternatívája. Ez magyarul azt jelenti, hogy nem szabad sem elég erősnek sem elég önállónak lennie ahhoz, hogy hadseregnek lehessen nevezni. Korčok ugyanezt üzente a V4-ek kapcsán: szerinte az országcsoport nem lehet sem Brüsszel sem a nyugat-európai nagyhatalmak ellensúlya. 

 

Majd azt is elárulta, hogy szerinte mi lehet a Visegrádi Négyek egyetlen feladata:

 hirdetes_810x300  

 

„A visegrádi formátum a 90-es évek elején született azzal az ideával, hogy közelítse Közép-Európát a Nyugathoz, minden más ideológiai tartalom, amivel egyesek meg akarják tölteni [a V4-eket], nem szolgálja sem Visegrád sem Szlovákia érdekeit”

 

mondta. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a 2000-es évek elején az EU-csatlakozás hívei azzal nyugtatták azokat, akik attól tartottak, hogy nagy tagállamok leszavaznak minket az EU-ban, hogy a V4 majd elég súlyt kölcsönöz nekünk. Ma pedig ott tartunk, hogy a Korčok-félék akkor próbálják gyengíteni a V4 szerepét, amikor a nyugati tagállamok épp el akarják törölni a tagállamok vétójogát.

 

Apropó, Korčok keddi beszébében arról is beszélt, hogy Szlovákia számára nem a vétójog eltörlése a legfontosabb kérdés, és nem is a „túl sok Brüsszel a probléma”, hanem az, hogy az EU geopolitikai és külpolitikai értelemben súlytalan, és ezért egyetlen külpolitikai vezetőre van szükség, és a külpolitikai tevékenység intézményi akadályait le kell bontani, akár az alapszerződések megnyitása árán is. Magyarul: Kočok a vétójog eltörlése mellett érvelt. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.