Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Richard Sulík kedden hosszú hallgatás és a sajtó módszeres elkerülése után kamerák elé állt, hogy megmagyarázza a Dubaji EXPO-n elkövetett túlárazás gyanús, egyértelműen pazarló ügyleteket. Mivel múlt héten az Állami Számvevőszék közzétett egy jelentést, miszerint Sulík gazdasági minisztersége idején megvalósuló szlovákiai részvételen a Dubaji EXPO-n több százezer eurós szabálytalanságra került sor. Például több mint százezer eurót költött az adófizetők pénzéből csak alkoholos italokra, a gazdasági minisztérium pedig nem tud elszámolni a méregdrágán bérelt luxusapartmanok használatával sem. Sulík reakciója lényegében ködösítés volt, amivel azonban érdemben a pazarlás vádját nem tudta megcáfolni. Ezt érezte is, mivel a felelősség nagy részét áthárította az EXPO-részvétel megszervezésével megbízott kormánybiztosra. Sulík szerint ő maga egymillió eurót spórolt az államnak.

 

Richard Sulík ismét a ködösítést választotta eszközként a kínos mulasztásai leplezésére. Volt már rá példa. 2022-ben, mikor a Slovnaft (és vele az állami költségvetés) kárára nem harcolt ki kivételt az EU által erőltetett orosz olaj elleni embargóra. Akkor a probléma az volt, hogy az embargó miatt a Slovnaft elvesztheti exportpiacait, márpedig termelése két harmada exportra megy, így veszélybe kerülhet a finomító működése. Mit reagált Sulík?

 

Azt, hogy a Slovnaft neki korábban azt mondta, hogy képes ellátni a belső piac 70 százalékát. Csakhogy a két számnak semmi köze egymáshoz. Nem az volt a probléma, hogy az üzemkapacitás harmada mire képes, nem befolyásolja, hogy a külföldre irányuló másik két harmad működése miképp biztosítható. Sulík ezzel csak bedobott néhány számot, ami a jól összvágott tudósításokban azt a benyomást keltette, hogy az ő érvei mögött számok vannak. Sulík bízott abban, hogy mint Igor Matovič fő kritikusa, védettséget élvez a mainstream sajtónál. Így is történt, a nyilvánvaló matematikai bűvészmutatványnál egy keresztkérdést sem kapott.

 

 hirdetes_300x300  

A helyzet most nagyon hasonló. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint nem volt gazdaságos a közpénzek felhasználása az expon, 635 ezer euró elszámolása problémás, további 400 ezer euró, ami az expo területén működtetett étterem fenntartásával függ össze, pedig pereskedés tárgya.

 

Sulík szerint az expo nagy siker volt Szlovákia számára. Azzal érvelt, hogy ő kifejezetten jól gazdálkodott, mert a Pellegrini-kormány idején elfogadott 8,7 millió eurós keret helyett csak 7,7 millió eurósat használt fel. Persze, a kérdés nem az volt, hogy mennyit használt fel, hanem hogy mennyire pazarló volt a felhasználás módja. 

 

„Kétségek csak a kimutatások és könyvelés szintjén jelentkeztek, ami nem jelenti azt, hogy pazarlás történt. Épp ellenkezőleg, egymillió eurót spóroltunk a költségvetésnek”

 

állította Sulík. Mindenesetre érdekes kijelentés ez attól az embertől, aki mindig is a pénzügyminiszteri posztot szerette volna megszerezni, erre most megengedően nyilatkozott a költségvetési hiányosságokról – amit egyébként egyetlen miniszternek, de főleg a gazdasági miniszternek sem szabadna elnéznie. 

 

Ezt követően azzal érvelt, hogy a Számvevőszék jelentése nem azt jelenti, hogy, mint a gazdasági minisztérium ügyvezetője hibázott. Ezt követően sokat beszélt az expo háttérszervezését végző biztosról, aki mellett látszólag kiállt, de a legtöbb hiányosságot, például a luxusapartmanokban megszálló személyek nyilvántartásának elmulasztását, Sulík a biztosra hárította. Az apartmanok kapcsán egyébként a Számvevőszék úgy véli, hogy 164 ezer euró értékben nyerészkedésre került sor a költségvetés kárára. Mindeközben felmerült a lehetősége, hogy jogosulatlanok is használták az apartmanokat, nem csak a hivatalos küldöttség tagjai. Sulík állítja, ilyen esetről nem tud.

 

Az egész botrány egyik legfeltűnőbb eleme a 107 ezer euró értékben vásárolt alkohol, ami akkor is irdatlanul sok, ha figyelembe vesszük, hogy az expo 180 napig tartott. Sulík azt állította, hogy erre azért volt szükség, mert a dubaji engedélyezési viszonyok miatt a szlovák pavilonban létrehozott étterem nem, csak a gazdasági minisztérium fogadhatott el pénzt az éttermi szolgáltatásokért. Ezért nem könyvelték be az alkoholfogyasztást.

 

Végül, és talán ez a legbeszédesebb az egész ügyben, Sulík kijelentette, hogy azt javasolja az államnak, hogy a beszállítók és a gazdasági minisztérium között fennálló peres ügyekben az állam egyezzen ki peren kívül.

 

Sulík gazdasági minisztersége idején tombolt a járvány, a szankciós politika miatt kialakult gazdasági és megélhetési válság. Az SaS zsinórban robbantotta ki a koalíciós válságokat, Sulík eközben ideje jelentős részét Dubajban töltötte. És miközben a lakosság életszínvonala csökkent, Sulík a családtámogatások és közkiadások nagy ellenzőjeként közpénzen dorbézolt, és még arra sem vette a fáradtságot, hogy azt elfogadható színvonalon lekönyvelje. Ez nem csak mulasztás, ez a liberális bizniszpárti elit mérhetetlen arroganciája.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.