Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Az uniós tagállami vétójog eltörlése fenyegetést jelent Szlovákia szuverenitására és érdekeire – jelentette ki Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter a Teraz Takto podcast adásában pénteken.

 

„Ha eltörlik a vétójogot az utolsó megmaradt területeken is, mint a külpolitika, védelmi politika, adópolitika és a többéves pénzügyi keret meghatározása, az a vég kezdete lenne az Európai Unió számára, de elsősorban a kis országok számára, hiszen a nagy tagállamok egyoldalúan dönthetnének és kész.”

 

mondta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy Szlovákia számára nem elfogadható a legutóbb asztalra tett migrációs paktum sem, amely az illegális migránsok olyan elosztását javasolja, ami pénzbüntetéssel sújtaná a tagállamokat a kvóta szerinti „migránsmennyiség” elutasítását (migránsonként 20 ezer euró).

 

Blanár szerint nagyon fontos szerep jut a fenti témákat érintő vitákban a V4-nek, és nagyon örülne, ha Magyarország, Csehország és Lengyelország együtt lépne fel az ilyen javaslatok ellen.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák-magyar országközi viszonyok kapcsán kijelentette, hogy bár vannak vitás ügyek, mint a kettős állampolgárság kérdése, de az ilyen ügyek megvitatására már létezik megfelelő intézmény, a szlovák-magyar vegyesbizottság.

 

Mindenesetre, a kettős állampolgárság lehetőségének kérdése vitás ügyként való megjelölése jelzi, hogy a Smer ebben a kérdésben nem lesz engedékenyebb, sőt, ha a liberálisprogresszív sajtó és politikai erőtér a történelmi sérelmek felemlegetésével próbál majd éket verni a két ország közé, a téma megnyitása nem is lesz lehetséges – a szerk.

 

A hét elején Ivan Korčok, volt külügyminiszter, aki indul a 2024-es elnökválasztáson és kőkemény atlantista-progresszív vonalat képvisel, épp a vétójog eltörlésének szükségessége és észszerűsége mellett érvelt.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.