Nyitókép: tvnoviny.sk

 

A koalícióban egyetértés van a Speciális Ügyészség  kérdésében (szerk. megj. annak felszámolásáról van szó). Ezt Andrej Danko, az Országgyűlés alelnöke és az SNS vezető erősítette meg a Markíza televízió Na telo című vasárnapi tévéműsorban. Az ellenzéki KDH elnöke, Milan Majerský elutasítja a Speciális Ügyészség megszüntetését.

 

 

„A Speciális Ügyészség valószínűleg a Főügyészséghez lesz csatolva”

 

 hirdetes_300x300  

– vázolta Danko. Szerinte ez nem függ össze Daniel Lipšic különleges ügyész személyével. Hozzátette, hogy a Speciális Ügyészség megszüntetésével meg kell szüntetni a káoszt és a párhuzamosságokat a rendszerben, a folyamatban lévő eljárások pedig átkerülhetnek a regionális ügyészségre. Danko a Speciális Büntetőbíróság létét is kifogásolja.

 

„Minden, ami speciális, beteg”

 

– nyilatkozta.

 

Majerský ellen támogatja a Speciális Ügyészség és a Speciális Büntetőbíróság megőrzését. „Működésük meghozta gyümölcsét. Mi meg most hirtelen meg akarjuk szüntetni őket” – reagált. Érvelését azzal támasztotta alá, hogy ezek a hatóságok a szervezett bűnözést üldözik.

 

 

A KDH elnöke felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos az ún bűnbánók intézménye, akiknek a státuszát a kormány módosítani akarja. Kiemelte például az olasz maffia nyomozásában betöltött szerepüket. Danko szerint ugyanakkor a bűnbánó vallomása nem lehet kizárólagos bizonyíték.

 

Danko attól tart, hogy ha a parlament és a Hlasu-SD elnökét, Peter Pellegrinit államfőnek választják, akkor a kormány szétesik. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy az SNS végül támogatni fogja Pellegrinit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koalícióban stabilitásra van szükség. Mivel a miniszterelnök és a Smer vezetője, Robert Fico nem akar indulni, Pellegrini pedig nem tud dönteni, Danko szerint keresni kellene egy harmadik jelöltet, aki képes lenne legyőzni Ivan Korčokot. Elmondása szerint az SNS Štefan Harabinnal is tárgyalt. Ő azonban a jelöltségét „ebben a szakaszban” kizárta.

 

 

Majerský abból indul ki, hogy a KDH-nak lesz saját köztársasági elnökjelöltje. December végéig szeretnék lezárni ennek kérdését. A jelöltek között van Miriam Lexmann európai parlamenti képviselő és Viliam Karas volt igazságügy-miniszter.

 

Az SNS vezetőjének nem lenne gondja Tibor Gašpar jelölésével a Szlovák Információs Szolgálat élére.

 

 

Majerský szerint a KDH a nyolc választási körzetet magában foglaló választási rendszer megváltoztatását részesítené előnyben.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!