Nyitókép: RTVS live, reprofoto

 

A koalícióban továbbra sincs megegyezés Tibor Gašpar (Smer-SD) parlamenti képviselővel kapcsolatban, akit pártja a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére javasol, mondta Peter Pellegrini házelnök, a Hlasu-SD elnöke az RTVS 5 perc múlva 12 című vitaműsorában. Elmondása szerint a SIS-t nem szabad olyan embernek vezetnie, akit bűncselekménnyel vádolnak, hacsak nem bizonyítják ártatlanságát.

 

Pellegrini a Speciális Ügyészség és a Büntető Törvénykönyv működésében is változásokat szeretne. Végleges megállapodás azonban szerinte még nincs ezekben a kérdésekben. Elmondta, hogy a javaslatot csak az Európai Bizottsággal való egyeztetés után terjesztik a kormány elé.

 

 hirdetes_300x300  

„Szándékunk, hogy az ország büntetőjogi szabályozását és büntető törvénykönyvét összhangba hozzuk a fejlett nyugati országokévaé” – mutatott rá. Szerinte a változások nem érinthetik a Specializált Büntetőbíróságot, a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészséget azonban annál inkább.

 

A parlament alelnöke és a Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom vezetője, Michal Šimečka elutasítja a kormánykoalíció ezzel kapcsolatos terveit. Szerinte a jelenlegi kabinet gyengíteni akarja a jogállamiságot. „Egyértelműen arról van szó, hogy meggyengítik azt az intézményt, amely az elmúlt években a legmagasabb szinteken próbálta kezelni a korrupciót” – jegyezte meg. Ezzel összefüggésben ismét bírálta Matúš Šutaj Eštok (Voice-SD) belügyminisztert, akinek több lépése mögött bosszút lát.

 

Šimečka felrótta a miniszternek, hogy ideiglenesen felfüggesztett  Čurrila nyomozót és társait, ami szerinte törvénybe ütközött. Kiemelte, hogy ezt a bíróságok is megállapították. Pellegrini erre úgy reagált, hogy ez nem ennyire egyértelmű, és a bírósági döntések sem egybehangzóak. „Meglátjuk majd a fellebbezési eljárásban,” – tette hozzá. Kijelentette, hogy ha bebizonyosodik, hogy Šutaj Eštok hibázott, akkor felül fog kelleni vizsgálnia a döntését.

 

A PS vezetője állítja, ha a mozgalom nem áll elő saját államfőjelölttel, akkor Ivan Korčokot fogják támogatják.

 

„A következő napokban bejelentjük döntésünket”

 

– tette hozzá. Pellegrini megerősítette, hogy ő maga is fontolgatja az elnökjelöltséget. Ezzel kapcsolatos döntését legkésőbb január közepén közli.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!