Nyitókép forrása: UNAS

 

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója ugyan átmenetileg felfüggesztette a keleti határ blokádját, és már szivárognak az országba az ukrán kamionok, az ukrán fuvarozók miatti vita és a sztrájkkészültség megmaradt. Jozef Ráž intézkedéseket jelentett be, de azt is jelezte, hogy uniós szinten egyelőre nincs előrelépés az ügyben. Szlovákia csatlakozott a lengyel és magyar állásponthoz, de a nyugat-európai tagállamok egyszerűen nem vesznek tudomást a közép-európai fuvarozók jogairól és tagadják, hogy egyáltalán probléma lenne.

 

„Brüsszelben a miniszteri tanácson ismertettük a fuvarozóink álláspontját, kifogásainkkal csatlakoztunk Lengyelországhoz és Magyarország, Lettország és Litvánia is támogatott bennünket, de a nyugat-európai tagállamok a jelenlegi helyzetet nem tekintik problémának. Ezért a fuvarozói engedélyezési kötelezettség visszaállítására vonatkozó követelésünkhoz negatívan álltak hozzá”

 

mondta Jozef Ráž (Smer) közlekedésügyi miniszter.

 

A Lengyelországgal és később Szlovákiával közös ukrán határátkelőknél hetek óta blokkolják az áruforgalom belépését a lengyel és szlovák fuvarozók. Kifogásolják, hogy Brüsszel egy Ukrajnával kötött szerződés értelmében felfüggesztette azt a szabályt, hogy az ukrán fuvarozók csak engedély keretében ténykedhetnek az EU területén. Az olcsó, sok esetben az alapvető szabályokat is megszegő ukrán fuvarozók lényegében tönkre teszik az érintett országok szállítmányozási ágazatát.

 hirdetes_300x300  

 

Ráž a kormány keddi ülése után kijelentette, hogy a közlekedésrendészet országos ellenőrzéseket vezet be minden kamionra vonatkozóan, függetlenül attól, hogy ukrán vagy más rendszámmal rendelkezik. Az intézkedés formája nem véletlen, ugyanis az ukrán kamionosok előszeretettel cserélik le rendszámaikat szlovák rendszámra.

 

Hétfőn az UNAS sztrájkkal foglalkozó facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, amely a másik szállítmányozási érdekvédelmi szervezetet, a ČESMAD-ot kritizálta. A két szervezet között régóta felhős a viszony, tekintettel arra, hogy a ČESMAD nagyon gyorsan és könnyen idomul vitás kérdésekben a karhatalomhoz. Most Ukrajna kapcsán az uniós fősodorhoz, korábban, a túlárazott útdíjrendszer kapcsán az egykori Fico-kormányokhoz. A bejegyzés tartalma mégis rengeteget elárul a fuvarozók problémáiról és a helyzet tarthatatlanságáról. :

 

„Ha az UNAS mellé álltatok volna a határon, és a ti külföldi partnereitek is a határon sorakoznának, akkor az már tényleg nyomásgyakorlás lehetne. Írhattok nyílt levelet, amennyit akartok.. A választ már meg is kaptátok. Nem tekintenek titeket tárgyalópartnernek. Másodrendű uniós polgárok vagytok, akiknek nincs joga védeni a saját piacukat, azt a piacot, ami egyébként az EU területén van. A problémára van megoldás, nincs szükség másikat kitalálni.

 

(…) Ha kijöttetek volna a határra, sok mindent megtudtatok volna. Például, hogyan cserélik le az ukrán rendszámokat szlovákra. Ezt nem oldja meg semmilyen ellenőrzés Szlovákia területén. (…) Ha a rendőr megállítja az ukrán sofőrt azzal, hogy nincs joga Szlovákia területén szállítani, elveszik tőle a papírjait, de ő akkor is folytatja az útját. Ezzel mit kezdjenek az ellenőrzök? A pénz az ukrán oligarchák számára nem számít, milliárdokat keresnek”

 

olvasható a bejegyzésben.

 

Nem kellenek hozzá lecserél ukrán rendszámok ahhoz, hogy beláthassuk, a jelenlegi brüsszeli vezetés nem törődik az EU területén élőkkel, jelenleg Ukrajna a prioritás. Ez volt az ukrán gabonadömpingkor, amikor a közép-európai gazdákat verték át a palánkon, és most, mikor a fuvarozókat.

 

A helyzet azonban azért is szomorú, mert a fuvarozók és a gazdák esete eddig csak ízelítő volt abból, ha Ukrajnát gyorsan vennék fel az EU-ba…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.