Nyitókép forrása: canva.com

 

Az elektromos áram lakossági árát nagyjából a 2023-as szinten fogják tartani a szolgáltatók, így döntött az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO). A gáznál azonban már nem ennyire egyszerű a helyzet. Az ÚRSO eredetileg ugyanis 125 százalékos gázáremelést javasolt, ami a hivatal igazgatójának pozíciójába került.

 

„Őt és a kollégáit is szociális terroristáknak tartom, és nincs kétségünk afelől, hogy a lakossági gázá árának ilyen mértékű emelését, ami egyébként történelmi léptékben is példátlan, csak azért vezetnék be, hogy gondot okozzanak nekünk”

 

jelentette ki Robert Fico a múlt héten az ÚRSO bejelentésére reagálva. Nem sokkal később, hétfőn a kormány leváltotta Andrej Jurist, a hivatal igazgatóját, aki még Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztersége idején kapta meg a pozíciót.

 

A kormány amiatt is neheztelt az ÚRSO-ra, hogy a kabinettel való egyeztetés nélkül rukkolt ki a jövő évi gázárak előrejelzésével.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovákiai lakossági gázár komoly probléma. Anno Heger-kormány ugyan a 2022-es gázáremelkedés ellenére 2023-ban szinten tartotta a molekula árát, de azt a költségvetési deficit növelése árán tette – ennek nagyságát most a Fico-kormánynak róják fel. Jelenleg az SPP-ben halmozódik a földgáz piaci ára és a lakossági gázár közti különbségből adódó veszteség.

 

Bár az gáz európai ára jelenleg jóval alacsonyabb (cca. 40 euró megawattóránként), mint a tavalyi energiaválság csúcsán (360 euró/MWh), de még mindig jóval magasabb, mint az energiaválság előtti időszakban (25 euró/MWh).

 

A lakossági áram ára szintén nehéz kérdés, bár ott a kormányzat és az ÚRSO kommunikációja olvashatóbb. Az ÚRSO az áram esetén felszólította a szolgáltatókat, hogy változtassák meg árképzési terveiket a 2024-es évre úgy, hogy a lakosság sérülékeny szegmenseiben a szabályozott áramár 71 százalékkal csökkenjen.

 

Azt azonban egyelőre korai megmondani, milyen lesz az általános áramár végleges nagysága 2024-re. Főleg most, hogy a kormány elmozdította a hivatal vezetőjét.

 

Az nehezen elképzelhető, hogy a Fico-kormány bevállalja az energiahordozók árának meredek megemelését a költségvetés konszolidációja érdekében. Peter Pellegrini (HLAS) házelnök sem támogatja az energiaár-lenyomó intézkedéseket leépítését vagy az ellenzék körében használatos kifejezéssel élve „célzottabbá tételét”.

 

November végén Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter a gázár kapcsán az ÚRSO bejelentését követően jelezte, hogy a molekula lakossági ára aligha fog az idei szint fölé emelkedni. Konkrétumokat a kormány készülő tervezetéről nem árult el. Részleteket várhatóan ezen a héten közöl a kabinet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!