Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Robert Fico (Smer) kormányfő a kormány szerdai ülése után bejelentette, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetését és a büntetőtörvénykönyv módosítását javasolják. Az Európai Bizottság késő délután már reagált is a kormány terveire.

 

A Bizottság szerdán megerősítette, hogy felszólította a szlovák kormányt, ne folytassa a büntetőtörvénykönyv módosításának folyamatát és a Speciális Ügyészi Hivatalt se számolja fel, mert „ezeket a döntéséket alapos mérlegelésnek kell alávetni”.

 

A kormány szerdán fogadta el azt a tervezetet, amely a Speciális Ügyészség megszüntetésén túl csökkentené egyes bűncselekmények, főleg a korrupciós bűntettekért járó maximálisan kiszabható büntetéseket. Robert Fico állítása szerint a módosítás nem érint majd egyetlen nagy horderejű, a Smer kormányzásához köthető korrupciós ügyet sem (a liberális sajtó a módosítás kapcsán Kočner szabadon bocsátását emlegette, aki közel húsz éves büntetést kapott a Markízát érintő váltócsalás miatt). Egyelőre azonban nem tudni, pontosan mit tartalmaz majd a törvénymódosítási javaslat.

 

 hirdetes_300x300  

A Bizottság, amely ez idáig elutasította, hogy elemzés készüljön a szankciók hatásáról és eredményességéről, most a szlovák igazságügyi minisztertől „alapos és részletes elemzést”, valamint az egész jogalkotási folyamat felfüggesztését követeli.

 

A Bizottság egyúttal bevonná az egyeztetésekbe a Velencei Bizottságot is.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.