Nyitókép forrása: A Szövetség hivatalos facebook-oldala/Montázs Körkép.sk

 

Szombaton Paton zajlott a Szövetség országos kongresszusa, ahol számos jelentős változásról döntöttek a delegáltak. A Körkép.sk előre megírta a kongresszus várható kimenetelét, ami pontról pontra be is igazolódott. A párt neve mától Magyar Szövetség, Gyimesi György a párt új alelnöke, Mózes Szabolcsot Orosz Örs váltotta, Forró Krisztiánt pedig nem csak megerősítették pártelnöki pozíciójában, de hivatalosan is a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje és elkezdi az aláírások gyűjtését.

 

Forró elmondta, hogy ma Szlovákiában egyetlen olyan párt van, amely a felvidéki magyar közösség érdekeit akarja képviselni, és ez a Szövetség.

 

Arról arra is kitért, hogy az alapszabály módosításával egy sokkal aktívabb és rugalmasabban reagáló pártot hoztak létre, amely immáron szerkezeti szinten is egységesült, ami magyarul a platformok megszűnését jelenti.

 

 hirdetes_300x300  

„Egyesítettük a pártot szerkezeti szinten, így a szakmaiságot is sikerült megerősítenünk”

 

mondta Forró. Ezt követően bírálta a kormányt, amiért a kormányprogramban nem szerepel semmilyen vállalás a szlovákiai nemzeti közösségekkel szemben. Felhívta a figyelmet, hogy a kormányprogram tartalmából arra lehet következtetni, hogy Dél- és Kelet-Szlovákiát továbbra is el fogják kerülni a nagyberuházások.

 

Körkép.sk exkluzív: Íme, a Szövetség-Aliancia új elnöksége

 

„Számunkra nagyon fontos az, hogy az anyanyelvi oktatás és a kultúra minél nagyobb támogatásban részesüljön, hogy közösségünk megmaradhasson Szlovákiában. (…) Minden egyes lehetőséget és alkalmat meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a régióink problémáira felhívjuk a figyelmet.”

 

mondta. Ezt követően bejelentette, hogy a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje ő, Forró Krisztián lesz:

 

„Pártunk köztársasági elnök jelöltet fog állítani az országos elnök személyében. Ehhez hamarosan elkezdjük az aláírások gyűjtését. Természetesen nem csak a párt jelöltjéről van szó, hanem a közösségünk jelöltje is. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy a közösségünket érintő problémákra és kérdésekre felhívjuk a figyelmet”

 

emelte ki Forró. Hozzátette, hogy az elnökválasztási kampány során a régiók helyzetéről, fontosságáról akar majd beszélni, valamint fel akarja vetni a kettős állampolgárság kérdését, a földelkobzások problémáját is.

 

Azt is elismerte ugyanakkor, hogy várhatóan kétkörös lesz az elnökválasztás (vagyis egyik jelölt sem szerzi majd meg a szavazatok abszolút többségét már az első körben), és hogy nagy valószínűséggel nem fog túljutni az első körön.

 

Gyimesi György, a Magyar Szövetség újdonsült alelnöke kiemelte annak fontosságát, hogy a párt sikeresebben szólítsa meg azokat, akik idegenkednek attól, hogy a magyar pártra szavazzanak. Bejelentette, hogy a párt dolgozik egy támogatói hálózaton, amelyben párttagság nélkül is bekapcsolódhatnak azok, akik a közösségért akarnak dolgozni.

 

„Ez a támogatói hálózat kell, hogy legyen a pártunk második gerince. Nem vagyunk sokan [mi magyarok] Szlovákiában, de még mindig elegen ahhoz, hogy biztosítani tudjuk közösségünknek a magyar képviseletet. Ez azonban nem fog sikerülni akkor, ha nem tudjuk bevonni a közös munkába azokat, akik jelenleg hiányoznak különböző okok miatt.”

 

mondta Gyimesi a Körkép azon kérdésére reagálva, hogy milyen ambíciókkal vág neki a pártalelnöki poszt betöltésének.

 

„Az én ambícióm az, hogy ezt a támogatási hálózatot kialakítsam és vezessem, és az érdeklődő személyeket, társulatokat, társaságokat bevonjam a közös munkába, és együtt tudjuk megteremteni a parlamenti képviselet feltételeit”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez kellő idő áll rendelkezésére a következő parlamenti választásokig.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.