Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A Szlovák Nemzeti Párt e hét szerdáig adott időt Peter Pellegrini (HLAS) házelnöknek, hogy színt valljon, indul-e a 2024-es elnökválasztáson vagy sem. Ha Pellegrini nem jelzi egyértelműen szándékát, akkor az SNS a maga útját fogja járni ebben a kérdésben – jelentette ki Andrej Danko helyettes házelnök és az SNS elnöke a TA3 hétvégi vitaműsorában.

 

A legkisebb kormánypárt elnöke azt is jelezte, hogy kétségei vannak afelől, képes-e bárki helyettesíteni Peter Pellegrinit abban az esetben, ha az elnöki palotába igazol át.

 

A legutóbbi felmérések szerint Peter Pellegrini az elnökválasztások második körében legyőzné a második esélyes, Ivan Korčok volt külügyminisztert.

 

 hirdetes_300x300  

„Számomra a HLAS egy emberről szól, és az Peter Pellegrini”

 

mondta Danko cáfolatként azokra a kijelentésekre, miszerint a HLAS-ban több olyan politikus is van, aki átvehetné Pellegrini helyét a párt élén.

 

Danko más szempontból optimistának tűnt.

 

„Meggyőződésem, hogy találunk módot a további működésre, ha [Pellegrini] az elnökjelöltség mellett dönt”

 

mondta Danko a koalíció jövőjére vonatkozóan.

 

A műsorvezető feltette a kérdést, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő nem tervezi-e, hogy Peter Pellegrini elnökkéválasztása után jelölteti magát az Alkotmánybíróság elnökének, ahova Pellegrini államfőként már kinevezheti. Fico 2019-ben megpályázta a pozíciót, de Andrej Kiska akkori államfő előre kijelentette, hogy nem nevezné ki Ficot az AB élére.

 

Danko a kérdésre azt válaszolta, hogy sem Fico sem Pellegrini helyett nem válaszol a jövőjükre vonatkozó kérdésekre.

 

Az SNS elnöke kijelentette, hogy neki nincsenek államfői ambíciói, és ideális államfőnek Robert Ficot tartaná.

 

Az elnökválasztások kapcsán kijelentette, hogy annak első körében az SNS valószínűleg nem Pellegrinit fogja támogatni. Elismerte, hogy az párt egyik fele Štefan Harabin támogatása mellett érvel, a másik fele viszont úgy véli, hogy Dankonak kötelessége volna megmérettetni magát a választáson.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!