Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Robert Fico kormányfő (Smer) továbbra is kitart a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetése mellett, és indokoltnak tartja, hogy ezt a gyorsított jogalkotási eljárás mellett teszi a kormány. Vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Tibor Gašpar (smeres parlamenti képviselő, volt rendőrfőkapitány) elleni vádemelés hírét még csak nem is az érintettek, hanem a sajtó tudta meg legelőször.

 

A Smer és a HLAS szerint a Speciális Ügyészség rendszerszintű módon sértette meg az emberi jogokat a büntetőeljárások során, hogy elég csak a vezetőjét, Daniel Lipšicet eltávolítani. Azt sem tartják véletlennek, hogy épp az ügyészség megszüntetésének bejelentésekor emeltek vádat ismét Gašpar ellen.

 

„Nincs itt helye a szlovák büntetőjogi rendszerben egy olyan intézménynek, amely megsérti az emberi jogokat”

 

mondta Fico, hozzátéve, hogy a Nemzeti Bűnügyi Ügynökségben még mindig ténykednek azok az „érdekelt” nyomozók és ügyészek, akiknek a feladata a korábbi politikai ellenzék megsemmisítése volt (vagyis a mai kormánykoalícióé).

 hirdetes_300x300  

 

Fico szerint a Gašpar ellen előhúzott vádemelés egy olyan tanúvallomás alapján történt, amelyre már korábban is sor került, és után Gašpar egy ideig börtönben is volt, így adódik a kérdés, miért nem hozakodtak elő az üggyel korábban.

 

Gašpar állítja, hogy a mostani vádemelés egyetlen bűnbánó tanú vallomására alapul, ügyvédje, Marek Para pedig kijelentette, hogy jelenleg az ügyben eljáró ügyész ellen is vizsgálat van folyamatban amiatt, hogy előnyöket biztosítottak egy együttműködő vádlottal szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!