Nyitókép forrása: SITA

 

Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter kijelentette, hogy ő sem örül annak, hogy tekintélyes összeget (1,25 milliárd eurót) kell a lakossági energiaárak féken tartására fordítani, de a célzottabb kompenzációs rendszer kidolgozásához már késő, amiért az előrehozott választások késleltetése a felelős. Saková erről a TA3 vasárnapi vitaműsorában beszélt, ahol Lucia Plaváková (PS) volt a vitapartnere.

 

Saková szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőre olyan kompenzációs rendszert dolgozzon ki, amely általános támogatás helyett célzottabb lesz, hogy a tehetőseket ne érintse. Az ellenzék jó ideje azzal érvel az energiaárak korlátoása ellen, hogy a kompenzáció azokat is támogatja, akik medencéket fűtenek ki, és anyagilag nem szorulnak rá.

 

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tehetőseket ne érintse az energiatámogatás”

 

mondta Saková.

 hirdetes_810x300  

 

Plaváková szerint félő, hogy a kormány az államcsőd felé vezeti az országot, és emlékeztetett, hogy Fitch hitelminősítő nemzetközi ügynökség „A-” -ra rontotta Szlovákia adósbesorolását a kormány konszolidációs tervei miatt.

 

Erre reagálva Saková elmondta, hogy ilyen minősítés visszasorolásra már tavasszal is sor kerüét, pedig akkor még nem ők voltak kormányon.

 

Megjegyezzük, hogy PS támogatta Ódor Lajos szakértői kormányának azon terveit, hogy az energiatámogatásokat részben vagy egészben felszámolják a konszolidáció érdekében. Természetes Ukrajna további támogatása fenntartása mellett…

 

Saková védelmébe vette az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) újonnan kinevezett főigazgatóját, Jozef Hojlenčíket, akinek korábban voltak kétes ügyei. Hojlenčík a korábbi smeres kormányok idején aKormányhivatalt vezette. Saková szerint már megfizette az általa elkövetett tettek árát.

 

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ÚRSO korábbi igazgatóját, Andrej Jurist azért hívta vissza a kormány, mert bár az ÚRSO elvileg politikától független intézmény, Juris tavaly, az energiaválság csúcsán mégis teljesítette az akkori, SaS-es gazdasági államtitkár, Karol Galek utasítását.

 

Galek tavaly júniusban levélben utasította Jurist, hogy a jövő évi (tehát 2023-as évre vonatkozó) elektromos áramot érintő referenciárak meghatározását augusztusra és szeptemberre halassza. Mivel augusztusban tetőzött az energiaválság, az ÚRSO a legmagasabb árakból számolta ki a referenciákat. Az akkori ellenzék (Smer, HLAS) szerint emiatt kaptak 2023. elején a vállalkozók brutálisan magas energiaszámlákat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!